La confiança del consumidor es va desplomar onze punts a l'agost en relació amb el mes anterior, fins a situar-se en 86 punts, per la caiguda de les expectatives, i es va col·locar així en valors similars als registrats en el segon semestre de 2014, segons les dades publicades ahir pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

D'aquesta manera, la confiança del consumidor es manté per segon mes consecutiu en terreny negatiu, després que al juny superés els 100 punts per primera vegada en deu mesos.

Dins dels dos indicadors que componen l'índex de la confiança del consumidor, el de situació actual va registrar a l'agost una caiguda de 10,1 punts, fins als 83,1 punts, mentre que l'indicador d'expectatives va registrar un descens més gran, d'11,9 punts, fins als 88,9.

Indicador de situació

En l'indicador de situació actual, la valoració dels consumidors sobre l'evolució general de l'economia va disminuir 15,4 punts; la valoració sobre el mercat laboral va baixar 12,9 punts, i la percepció de la situació de les llars va caure 1,9 punts.

Per la seva banda, el descens de les expectatives dels ciutadans és resultat de la pitjor valoració sobre l'evolució futura de l'economia (-14,9 punts), de l'ocupació (-17,9 punts) i de les expectatives de futur de les llars (-3,8 punts).

Comparant les dades d'agost d'aquest any amb les del mateix mes de 2018, la reculada de la confiança del consumidor és encara més gran en caure 16,4 punts, després de baixar l'índex de situació actual a 16,2 punts i el d'expectatives, en 16,6 punts.

L'ICC recull mensualment la valoració de l'evolució recent i les expectatives dels consumidors espanyols relacionades amb l'economia familiar i l'ocupació, amb l'objectiu d'anticipar les seves decisions de consum.

L'indicador recull valors d'entre 0 i 200, i es considera que per sobre de 100 la percepció és positiva i per sota, negativa.

D'altra banda, el CIS també ha analitzat l'evolució de les expectatives en relació amb els preus, tipus d'interès, les possibilitats d'estalvi de les llars i la compra de béns duradors, que mostra un desenvolupament coherent amb les pautes i les dades sobre la confiança del consumidor.

Tipus d'interès

En termes mensuals, en les dades del CIS s'observa un descens en les expectatives de consum de 5,2 punts i una disminució en relació amb l'estalvi de 5,3 punts. Els temors d'inflació augmenten 0,3 punts i les expectatives sobre un futur augment dels tipus d'interès baixen 4,5 punts.