La Unió Europea vol posar fi a l'obsolescència programada. La Comissió Europea ha adoptat noves normes per fer que els electrodomèstics siguin més sostenibles, que introdueixen per primera vegada mesures per a la reparabilitat i la reciclabilitat d'aquest tipus de productes.

Televisors, refrigeradors, rentadores o rentavaixelles disposaran de noves mesures de dissenys ecològics per reduir tant l'impacte en el medi ambient com la factura energètica dels ciutadans europeus, assegura el comunicat de la CE.

Aquestes normes inclouen "per primera vegada" mesures enfocades a la reparabilitat i la durabilitat dels electrodomèstics. En aquest sentit, i amb l'objectiu d'incrementar la vida útil dels productes, les peces de recanvi han d'estar disponibles "durant un llarg període de temps després de la compra".

Aquest període es refereix, per exemple, a set anys "mínim" per als refrigeradors o deu en el cas de rentadores i rentavaixelles domèstics.

Més vida útil dels electrodomèstics

"Els nous requisits de reparació ajudaran a millorar la vida útil dels electrodomèstics del dia a dia que actualment fallen molt ràpid", ha expressat la directora de l'Associació europea de consumidors, Monique Goyens.

Les mesures van encaminades també a millorar el mercat de reparacions, i per a això, els fabricants han d'assegurar la disponibilitat d'informació sobre la reparació i el manteniment per als reparadors professionals.

Els fabricants també han de lliurar les peces de recanvi en un termini de 15 dies hàbils. Aquestes peces de recanvi, a més, "es poden reemplaçar amb l'ús d'eines comunament disponibles i sense danys permanents per al electrodomèstic".

"Tendència del rebuig"

Goyens ha remarcat que "és crucial que descartem l'actual tendència del rebuig, que esgota els recursos naturals i buida les butxaques dels consumidors".

Les mesures aprovades aquest dimarts, juntament les adoptadads el passat mes de març, permetran un estalvi energètic d'167TWh anuals per al 2030, segons estimacions de la Comissió. És, com expliquen, l'equivalent al consum d'energia anual de Dinamarca, i suposa una reducció de 46 milions de tones de CO2.

L'impacte econòmic per a les butxaques dels comsumidores europeus suposarà, segons les estimacions, l'estalvi de 150 euros de mitjana a l'any.