La verema de la Denominació d'Origen (DO) Terra Alta tornarà a ser excel·lent des del punt de vista de la qualitat gràcies a les condicions climatològiques del setembre passat, amb pluges constants i un cerç posterior que ha assecat les plantes, cosa que ha impedit danys a la collita.

Malgrat aquestes pluges de setembre, l'any s'ha caracteritzat per ser especialment sec, per la qual cosa la verema d'aquest any, amb prop de 35 milions de quilos de raïm, serà lleugerament inferior a la mitjana dels últims anys, que se situava al voltant dels 37 milions, segons explica el Consell Regulador de la DO Terra Alta.

De fet, aquesta sequera que ha patit la comarca durant tot l'any és la que atorga al raïm una qualitat «excel·lent», segons la DO, ja que les vinyes velles de varietats autòctones estan acostumades a patir aquest estrès hídric.

La carinyena és la varietat que més ha patit el descens de producció.

L'onada de calor de finals de juny i principis de juliol, amb temperatures superiors als 40 graus, va afectar unes 400 hectàrees de vinya, especialment de carinyenes que, amb un estat fenològic encara feble, van acusar molta les altes temperatures.

En total, dels 35 quilos veremats, 16 milions corresponen a varietats negres i 19 milions als blancs, dels quals més de 9 milions són de garnatxa blanca, que segueix sent la varietat més representativa de la DO.