Milers de pensionistes arribats a Madrid de tot Espanya van avisar al Govern que surti de les urnes el 10 de novembre que «no pararan» fins que la pensió es blindi per llei amb l'IPC i no es derogui la reforma del PP que preveu un factor de sostenibilitat lligat a l'esperança de vida. «La lluita és l'únic camí. Tots som pensionistes», van corejar prop de 8.000 manifestants davant del Congrés dels Diputats.

Marees de pensionistes procedents de Cadis, Euskadi, Astúries, Aragó, Castella i Lleó, Madrid, Tarragona o Galícia van anar des de la Puerta del Sol fins a la Carrera de San Jerónimo, trams que van ser tallats al trànsit durant diverses hores.

Un total de 115 autobusos van arribar a Madrid i es van unir a les columnes de desenes de pensionistes que dimarts van culminar la seva marxa a peu des de Rota (Cadis) i Bilbao per visibilitzar les seves reivindicacions.

Sota una gran pancarta que deia «Governi qui governi les pensions públiques es defensen», la Coordinadora estatal per a la defensa del sistema públic de pensions (Coespe) va reunir associacions de jubilats i moviments de pensionistes que exigeixen que la pensió mínima arribi als 1.080 euros o que s'iguali amb el Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 1.200 euros.

Tot i que la reivindicació central va ser la revaloració anual de les pensions com a mínim amb l'IPC real garantit per llei a la Constitució, també s'ha demanat deixar de penalitzar les carreres de cotització de 40 anys o més en les jubilacions anticipades.

Els portaveus de la Coordinadora van registrar al Congrés, acompanyats per la diputada de Galícia en Comú Yolanda Díaz, un document amb aquestes i altres peticions com acabar amb la desigualtat de gènere en salaris i pensions, el 100% de la pensió de viduïtat que correspongui al cònjuge o la derogació del copagament sanitari.

Per part seva, el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va respondre als milers de pensionistes es van manifestar a Madrid que si governa després de les eleccions la pensió es revalorarà d'acord amb l'IPC real i que el sistema quedarà blindat a la Constitució. «Milers de pensionistes es manifesten avui a Madrid demanant pensions dignes. La seva reivindicació és justa», va assegurar Sánchez.