El Govern xinès està buscant sancions per valor de 2.400 milions de dòlars (2.148 milions d'euros) contra els Estats Units per incompliment de les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) en un cas d'aranzels que data del govern de l'expresident Barack Obama (2012), segons un document publicat ahir.

Un cas que es remunta al 2012

«Els Estats Units no han complert amb les recomanacions i resolucions de l'Òrgan de Solució de Diferències (OSD) dins del període raonable de temps previst a l'Acord de Sequència, i no s'ha arribat a cap acord sobre la compensació», assenyala l'OMC a la nota sobre la reunió que mantindrà el proper 28 d'octubre.

El cas ve de lluny, concretament es remunta al 25 de maig de 2012, quan la Xina va sol·licitar consultes amb els Estats Units sobre la imposició de mesures compensatòries per part nord-americana sobre certs productes procedents del país asiàtic, que qüestionava diversos aspectes compensatoris identificats per les autoritats dels Estats Units. Així mateix la Xina també qüestionava la «presumpció refutable» establerta i aplicada pel departament de Comerç dels EUA que la propietat governamental majoritària és suficient per tractar una empresa com un «organisme públic».