El Banc Central Europeu (BCE) manté els tipus d'interès de referència sense canvis per les seves operacions de refinançament al 0%, mentre que la taxa de facilitat de dipòsit continuarà al -0,50% i la de facilitat de préstec al 0,25%.

Així, el seu president Mario Draghi deixarà la institució el pròxim 31 d'octubre amb els tipus d'interès en el seu mínim històric. Tal com va anunciar el passat setembre davant dels indicadors d'un alentiment econòmic a la zona euro, el BCE reiniciarà els plans mensuals de compra de deute amb 20.000 milions d'euros l'1 de novembre.

La institució preveu mantenir aquests estímuls «el temps que faci falta» i s'acabaran així que el BCE comenci a augmentar els tipus d'interès de nou.

Compra d'actius

Així mateix, el BCE també seguirà reinvertint els pagaments principals del deute sota el programa de compra d'actius per un període prolongat després que es comencin a pujar els tipus, tot i que aquest moviment està condicionat a que es mantinguin les condicions de liquiditat favorables.

El BCE també va decidir al setembre rebaixar una dècima els tipus d'interès de la facilitat de dipòsit fins al -0,5%. Això significa que Frankfurt cobrarà encara més als bancs per guardar els seus diners, el que els pot obligar a moure'ls i augmentar el crèdit a les empreses i als ciutadans en general.