La Fundació Autisme Mas Casadevall (Serinyà) i Ecosol Economia Solidària (Girona) són dos projectes socials gironins que formen part del Programa Voluntari de compensació de gasos amb efecte hivernacle, destinat a empreses socials que vulguin compensar voluntàriament les emissions de diòxid de carboni que generen amb la seva activitat. Gràcies a aquesta iniciativa innovadora, per primer cop a Catalunya es podran comprar crèdits procedents de projectes locals i no de tercers països. Aquest projecte està impulsat per l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

La Fundació Mas Casadevall té la finalitat de dotar de llocs de vida i treball, durant tot el cicle vital, a les persones de Catalunya amb trastorns de l'espectre autista, per atendre les seves necessitats de tractament mèdic, educatiu i laboral, així com l'assistència legal, amb la màxima cura de les seves possibilitats personals i socials.

El projecte de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle consisteix en la substitució de dues calderes de gasoil i una de propà utilitzada per a la producció d'aigua calenta sanitària i calefacció per una caldera de biomassa, alimentada amb estella forestal de proximitat.

El projecte implica una reducció d'emissions de gasos amb efecte hivernacle a l'atmosfera, ja que es redueix el consum de combustibles fòssils. La reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle verificada correspon a 63,37 tones de dixòxid de carboni equivalents, que generen 63 crèdits de gasos d'efecte hivernacle.

Per la seva banda, l'entitat social Economia Solidària Empresa d'Inserció SLU Ecosol, l'empresa d'economia solidària de Càritas Diocesana de Girona, facilita la inserció laboral de persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i laboral.

El projecte de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle consisteix en la substitució de dues furgonetes que funcionaven amb combustible fòssil per 3 tricicles elèctrics i una bicicleta elèctrica, per tal de realitzar el repartiment de paqueteria al centre de la ciutat de Girona, com a mitjà per a ocupar persones en risc d'exclusió social, discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental. El projecte implica una reducció d'emissions de gasos amb efecte hivernacle a l'atmosfera, ja que s'evita el consum de combustibles fòssils. La reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle verificada correspon a 3,23 tones de diòxid de carboni equivalents, que generen 3 crèdits de gasos d'efecte hivernacle. Una tona de diòxid de carboni reduïda equival a un crèdit.

Els 4.256 crèdits que es van posar a la venda -equivalents a 4.256 tones de diòxid de carboni, que és el que emeten 4.256 cotxes que circulen 10.000 quilòmetres a l'any- corresponen a les reduccions assolides per projectes que es van executar entre el 2016 i el 2017. Cada crèdit té un preu de 10 euros, que és l'import que cobra l'entitat promotora per compensar part de la inversió. Les accions realitzades gràcies als projectes van des de les destinades a evitar el malbaratament alimentari; a substituir calderes de gasolil o propà per d'altres de biomassa o per plaques solars; a millorar el comportament energètic dels edificis; a substituir vehicles de gasoil per altres d'elèctrics; o la instal·lació d'illes de calor amb renovables.

A banda de les dues entitats socials gironines, altres empreses que formen part del programa impulsat pel departament de Terriotori i Solidaritat són la Fundació del Banc dels Aliments, la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, la Fundació Sant Paul's, la Fundació la Caritat i la Fundació la Vall.