02 de novembre de 2019
02.11.2019
Diari de Girona

L'Audiència de Girona condemna el banc digital Wizink per usura

El tribunal imposa el rescabalament de prop de 5.000 euros a un client en considerar que la seva targeta amb pagament ajornat o «revolving» aplicava un interès «notablement superior al normal del diner»

02.11.2019 | 00:58
La façana del Palau de Justícia de Girona, en una imatge d'arxiu.

L'Audiència Provincial de Girona ha condemnat WiZink a retornar prop de 5.000 euros a un client en considerar que la seva targeta amb pagament ajornat o «revolving» constituïa un cas d'usura, ja que aplicava un interès «notablement superior al normal del diner».

A l'abril de 2009, el client va contractar una targeta amb pagament ajornat, amb la qual després de vuit anys havia disposat de 6.962,10 euros; en total, en aquest període va abonar 11.762,05, dels quals 10.827,60 eren només interessos.

Li restava així un deute de 6.027,65 euros, ja que després de vuit anys només havia aconseguit amortitzar 934,45 euros, raó per la qual va acudir als tribunals representat per la plataforma d'advocats Reclama per mi, on un jutjat de primera instància li va donar la raó.

Recorreguda la sentència d'instància a l'Audiència Provincial, aquesta ha tornat a fallar a favor del client, en remetre a una sentència del Tribunal Suprem.

L'alt tribunal recorda que la llei contra la usura, que data de 1908, assenyala que «serà nul tot contracte de préstec en què s'estipuli un interès notablement superior al normal del diner i manifestament desproporcionat amb les circumstàncies del cas o en condicions tals que resulti aquell lleoní».

El jutjat provincial explica que amb les dades del Banc d'Espanya, l'interès mitjà per a un préstec d'aquest tipus oscil·lava, l'abril de 2009, que és quan es va signar el contracte, entre el 7,77% i el 9,28%. La taxa aplicada, de l'26,98%, és manifestament superior al normal, conclou la sentència.

A més, estima que no es compleixen els criteris de transparència requerits, ja que les clàusules sobre l'interès que s'aplicarien figuren en un annex «amb lletra molt petita i gairebé inintel·ligible».

La sentència considera nul el contracte i condemna Wizink a tornar el cobrat de més, 4.799,95 euros.


Les mesures

El director de Comunicació de Reclama per mi, Javier López, destaca que al client no només se li retornarà allò cobrat indegudament sinó que se li perdona el deute pendent de 6.027,65 euros, que de no haver-se anul·lat el contracte, sense haver fet cap despesa i únicament abonant les quotes hauria ascendit a 13.000 euros.

Al juny de 2015 va entrar en vigor la Llei de Segona Oportunitat, norma pensada per l'exoneració de deutes a particulars i pimes, situacions d'insolvència provocades majoritàriament per micropréstecs o crèdits al consum.


El problema del «revolving»

WiZink és un banc en línia amb seu a Madrid que està especialitzat en l'emissió de targetes de crèdit i paquets d'estalvi. Un dels serveis que ofereix és de les anomenades targetes «revolving», és a dir, de pagament ajornat, també anomenades de «deute infinit».

La característica principal és que permet al client disposar d'una quantitat de diners que no té en aquell moment, el qual s'haurà de retornar a uns interessos generalment elevats que determina el mateix usuari. El problema principal és que els pagaments ajornats poden tenir uns interessos molt elevats (de més del 20% del deute), i aquests es poden acumular en funció de l'ús de la targeta.


Renovació al comitè

L'octubre passat l'entitat va renovar el comitè de direcció i redueix de 11 a 8 les àrees que reporten directament al CEO

WiZink va anunciar la reducció de les àrees que reporten directament al conseller delegat des de les 11 actuals fins a 8 a partir de novembre, segons va informar aquesta setmana l'entitat especialitzada en targetes de crèdit i solucions d'estalvi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook