Durant la segona meitat de 2019, els mitjans i els gurús de l'economia ens han avisat que Espanya desaccelerarà aquest any 2020 que acabem d'estrenar. En un context en què la crisi econòmica és encara un record recent, fins i tot dolorós per a molts, i en què el bombardeig de titulars sobre guerres comercials i Brexits que aboquen a l'abisme dona a l'actualitat una pàtina apocalíptica, la paraula desacceleració té unes connotacions alarmants. No obstant això, diccionari en mà, no vol dir res més que «disminuir la velocitat»: és a dir, anar menys ràpid.

Cal afegir que el PIB espanyol ve creixent des de 2016 a un ritme interanual de gairebé un 2,8%, de manera que, si es complissin les previsions d'Andbank i el 2020 es tanqués amb un creixement de l'1,8%, hauríem baixat efectivament l'octanatge però seguiríem avançant a una bona velocitat, superior de fet a la mitjana europea.

Però, més enllà d'aquesta xifra del PIB, finalment tan desenganxada de la realitat de la microeconomia, l'anàlisi de les seves sèries històriques llança una dada més encoratjadora: a Espanya, qualsevol creixement del producte interior brut per sobre de l'1,5% suposa crear ocupació, de manera que, de tornada a la nostra hipòtesi de l'1,8%, el 2020 de la temuda desacceleració se saldaria amb més feina.

Hi haurà però qui, recordant aquell 2009, vegi en aquesta desacceleració la primera fitxa de dòmino que faci caure les següents, però hi ha arguments per endolcir l'inici de l'any fins i tot als més pessimistes.

De forma destacada, el 2019 la taxa d'estalvi de les llars ha crescut fins al 8,7% de la renda disponible: una dada positiva sobre la presa de consciència col·lectiva que no podem continuar vivint per sobre de les nostres possibilitats, però, principalment, un indicador que la nostra economia seguirà en disposició de consumir fins i tot si baixa un parell de marxes.

Però, per no caure en allò que deia el cèlebre economista canadenc John Kenneth Galbraith sobre que l'única funció de la predicció econòmica és fer que l'astrologia sembli una mica més respectable, és necessari matisar que tot pronòstic depèn del fet que es donin una sèrie de factors, i que, a més incertesa, més possibilitats d'errar el tret per més que ens basem fermament en els nostres percentatges.