Unió de Pagesos reuneix des d'ahir i fins diumenge a Falset, al Priorat, 132 delegats de tot Catalunya que participen en el XIII Congrés Nacional del sindicat on definiran les línies estratègiques per als pròxims anys. El congrés també renovarà les responsabilitats de la Comissió Permanent Nacional.

Amb el lema «Fem pinya per una pagesia forta», els delegats debaten tres ponències sobre propostes agràries, organització i estatuts. L'acte inaugural va tenir lloc ahir a dos quarts de set de la tarda al Teatre L'Artesana, a càrrec del president del Parlament de Catalunya, entre altres autoritats.

Un dels principals eixos de debat se centra en l'estratègia del sector per fer front a un mercat que, segons UP, «no el tracta amb equitat». El sindicat també proposa, entre altres mesures, destacar la importància de la pagesia per al país, fomentar el relleu generacional, fer els costos de producció assumibles i una Política Agrària Comuna que sigui per a la pagesia.

Aquest, després de la votació de l'informe sindical que va exposar el coordinador nacional, Joan Caball, i que es va aprovar amb el 92% dels vots dels delegats, es constituiran les comissions que debatran les ponències.

El congrés es va inaugurar ahir a la tarda a càrrec del president del Parlament, Roger Torrent; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani; el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball; el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia; l'alcalde de Falset, Carlos Brull, i el coordinador comarcal del Priorat d'UP, Josep Maria Montané. També hi van intervenir els portaveus de la Comissió d'Agricultura al Parlament de Catalunya.

Avui seguirà el debat de les ponències i cap a la una del migdia al Castell de Falset hi ha previstes les salutacions de convidats: la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, Taula d'Autònoms, sindicats de treballadors, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Òmnium Cultural i La Fede.

Model que permeti evolucionar

El sindicat defensa un model d'explotació d'economia familiar agrària que permeti un desenvolupament social, econòmic i territorial sostenible a Catalunya. Però recorda que, per garantir-ho, cal una equiparació de les condicions de vida i de treball de la pagesia amb les de la resta de sectors, ja que la renda agrària a Catalunya ha disminuït en termes constants més d'un 34% entre el 2001 i el 2018.

L'acte final obert a l'afiliació preveu una concurrència d'almenys 500 persones, pagesos i pageses de tot Catalunya.Unió de Pagesos és el sindicat majoritari del camp català, per la qual cosa acudiran també les màximes autoritats del país a la inauguració i a la cloenda, a més de representants de la societat civil catalana i d'organitzacions agràries estatals.