Ryanair ha aplicat ERTO als 224 treballadors de les bases de Girona, Tenerife, Lanzarote i Gran Canària readmesos després que l'Audiència Nacional dictaminés que el seu acomiadament havia estat nul. Segons USOC, l'aerolínia ha enviat un burofax en què els anuncia la seva reincorporació a la plantilla però que els incloïa en l'expedient com a conseqüència de la reducció dràstica de vols per la pandèmia del coronavirus. El secretari general del sindicat, Gustavo Silva, ha afirmat que la companyia "està en el seu dret" d'aplicar-los un ERTO per causa de força major però ha afegit que estaran "molt atents" que la sentència es compleixi i que els treballadors tornin a ser donats d'alta a la Seguretat Social des de la data de l'acomiadament.

Aquest anunci arriba el mateix dia que l'aerolínia ha fet públic que es planteja acomiadar 3.000 treballadors i reduir el 20% del sou a la resta d'empleats, segons ha avançat el president del grup, Michael O'lLeary, i també ha comunicat el cap de recursos humans de la companyia, Darrel Hugues, per carta als sindicats.

En la missiva, Hugues exposa que la Covid-19 ha submergit l'aviació "en la pitjor crisi de la història de l'aviació" i que les bases a Espanya no tornaran a ple ritme un cop s'aixequin les restriccions. En aquest sentit, augura que fins a l'estiu 2022 no es tornarà als nivells previs a la pandèmia i apunta que en el millor dels escenaris la companyia podrà recuperar entre el 40% i el 50% de la capacitat aquest estiu, sumat a un descens de la demanda.

D'altra banda, el directiu de Ryanair , que assegura que s'intentarà salvar tots els llocs de treball possibles, també cita en la carta com les antigues línies de bandera rebran fins a 3.000 milions d'euros en ajudes dels governs. "Nosaltres hem de confiar en els nostres propis recursos per sobreviure", conclou.