La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona ha expressat el seu "malestar i indignació" per les inspeccions de treball que, des de dilluns passat, fan els inspectors de Treball i Seguretat Social a les empreses de hostaleria de les comarques de la Garrotxa i del Baix Empordà.

Segons el comunicat emès per la Federació, que augura que les inspeccions s'ampliaran a la resta de la província, aquestes tenen la finalitat de comprovar la bona praxi dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO).

Creuen que es tracta d'"un total despropòsit" en una setmana en què tot just alguns establiments d'hostaleria han reprès la seva activitat amb l'inici el passat dia 18 de la fase 1 del "Pla de Transició cap a una nova normalitat", després de dos mesos d'aturada general i pèrdua econòmica de les empreses del sector turístic i d'hostaleria, a causa de la crisi de la Covid-19.

Aquesta praxi de la Inspecció de Treball "és la mostra que els funcionaris de l'administració del Govern espanyol desconeixen la realitat del teixit empresarial del territori, desmereixent la situació de dificultat que viuen els professionals i les petites i mitjanes empreses gironines", asseguren.

La Federació tampoc entén que les inspeccions es duran a terme el primer dia d'inici de la fase 1, quan l'empresariat va saber que podia reprendre la seva activitat dos dies abans, dissabte i festiu, quan les administracions i les gestories estan tancades i no hi ha marge per poder comunicar cap canvi.

Una incongruència que, segons la Federació, "mostra una vegada més que l'administració espanyola desconeix la realitat del funcionament de país".

Afegeix que és "incomprensible" que es fiscalitzi les empreses d'aquesta forma quan la pròpia administració és la que no està fent bé la seva feina, tenint en compte que a la província de Girona s'han aprovat 11.000 ERTO amb 69.000 afectats, dels quals encara no han cobrat un 40% d'ells -segons fonts dels sindicats- a causa de la mala gestió.

Escudero: Estem avançant diners a treballadors que no han cobrat cap prestació

En aquest sentit, el president de la Federació, Antonio Escudero, ha destacat que "els empresaris per ajudar els seus treballadors que de moment no han cobrat cap prestació els estan avançant diners perquè puguin viure i mantenir les seves famílies".

La Federació exigeix al Ministeri i a Inspecció de Treball que s'aturin les inspeccions i que deixin treballar tranquil·lament els empresaris dels sectors turístic i de l'hostaleria, que amb les seves activitats, recorda, "representen el 20% del PIB de la província de Girona".