El cost de vida a les comarques gironines va pujar set dècimes durant el mes de juny, segons marca l'indicador de l'Índex de Preus de Consum (IPC), que avalua els preus d'un conjunt de productes i serveis comunament anomenats com a «cistella de la compra». Tot i la pujada del juny, la taxa interanual se situa en negatiu, al -1%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El que més va influir en la pujada de preus va ser l'increment del cost dels aliments i les begudes no alcohòliques, que pugen un 2,2%, seguit dels articles sanitaris (+2%) i els restaurants i hotels (+1,4%).

En contrapartida, els que van experimentar els majors descensos van ser l'habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles, amb un descens del 6,5%. També va baixar el preu del transport (-5,9%) i el dels mobles, articles de la llar i el manteniment corrent de la llar (-0,6%).

A Catalunya, la taxa anual de l'Índex de Preus al Consum (IPC) va pujar quatre dècimes al juny i es va situar en el -0,6%.

Augment més marcat a Catalunya

Els preus que més van baixar a Catalunya també van ser els del transport (-5,8%) i els de l'habitatge i subministraments bàsics (-3,5%), tot i que no tant com a la província de Girona.

En canvi, pel que fa a l'encariment dels preus, les pujades van ser més marcades en el conjunt de Catalunya en comparació amb les gironines. Els que més van pujar van ser també els dels aliments i begudes no alcohòliques (+2,3%) i restaurants i hotels (+1,5%).

Es tracta del tercer mes consecutiu que l'índex es troba en negatiu, coincidint amb la irrupció de la pandèmia i el decret d'estat d'alarma. Al conjunt de l'Estat, la taxa va ser del -0,3%, sis dècimes més respecte al maig i també encadena tres mesos seguits en negatiu. Pel que fa la variació mensual a Catalunya, va ser del 0,4%, mentre que al conjunt de l'Estat va ser del 0,5%. L'INE recorda que fins al 22 de juny seguia vigent l'estat d'alarma. La majoria de la cistella de productes de l'IPC ja estaven disponibles per a les llars, a excepció dels articles relacionats amb el turisme i l'assistència a espectacles esportius i culturals.