Teletreballes des de casa, però això no vol dir que el teu cap no pugui saber el que estàs fent. La pandèmia de la COVID-19 ha accelerat el treball a distància, les empreses i els treballadors s'adapten a marxes forçades a aquest nou model d'organització i, com en tot canvi, sorgeixen tercers disposats a aprofitar-ho. Els programes espia que ofereixen als empresaris un espiell virtual per veure què estan fent els seus empleats durant la jornada laboral s'han multiplicat en les últimes setmanes. Moltes d'aquestes vulneren de manera clara el dret a la privacitat dels empleats i patronals com Pimec alerten no només dels riscos legals, sinó de les conseqüències negatives que l'ús d'aquestes tècniques poden tenir sobre la productivitat de la plantilla.

Encara que sembli distòpic, aquests programaris són fàcils de trobar al mercat. Hi ha diferents varietats, menys o més invasives, però totes prometen controlar l'empleat per impulsar la productivitat i evitar usos indeguts d'informació. La majoria d'aquests sistemes, com ManicTime o WorkMeter, serveixen per detectar durant quines hores el treballador és productiu, mitjançant un control i registre de la jornada laboral.

Altres programes diuen configurar els llocs web als quals els empleats no poden entrar, impedint l'accés a certes pàgines per limitar així que facin alguna cosa que no sigui treballar. També registren quines paraules exactes es busquen en els motors de cerca per penalitzar tot allò que no estigui vinculat amb el treball. Altres van més enllà i fan captures de pantalla del treballador que envien als seus superiors.

L'aprovació de la nova llei del teletreball encara és molt recent perquè la seva aplicació estigui generant conflictes laborals a les empreses, segons explica la secretària de política sindical de la UGT de Catalunya, Núria Gilgado. No obstant això, sí que reconeix que algunes empreses estan introduint mecanismes de control més estrictes. «Veiem empreses que estan aprofitant per descomptar de la jornada qüestions tan bàsiques com anar al lavabo», afirma.

«Realitzar un control de processos és professional, serveix per prendre decisions. Ara bé, fixar-se en si la persona està connectada dues o vuit hores a la pantalla de l'ordinador és absurd», afirma la directora de relacions laborals de Pimec, Elena de la Campa. «Programes d'aquest tipus poden permetre un control immediat, però que acabarà sent un descontrol a llarg termini», afegeix.

A la patronal de les pimes catalanes advoquen més per la pastanaga que no pel pal. De la Campa considera més eficient virar cap a una política salarial basada en els incentius i per projectes, que premiïn la quantitat i qualitat de la feina. «No té sentit traslladar els vicis del presencialisme al teletreball», afirma.

Mètodes invasius

Però els mètodes poden ser encara més invasius, com realitzar captures de pantalles constants que registren el que està fent l'empleat o geolocalitzar-lo quan aquest programari s'instal·la en un telèfon d'empresa, com fa l'app Hubstaff. «Les captures de pantalla et poden servir com a proves en cas que hagis d'aplicar algun tipus de mesura correctiva», diu una oferta, que també proposa informes personalitzats i la creació de perfils sobre els treballadors sota la lupa. Així, prometen identificar si el treballador ha visitat el seu correu personal o una xarxa social per poder expedientar-lo o acomiadar-lo.

«És com amb les càmeres de vigilància, si el treballador sap que el seu ordinador està sent supervisat es posarà a treballar i no anirà a Facebook o altres pàgines», explica José Luis Martir, pèrit informàtic a Barcelona i Girona, que assegura que el seu sistema, «Software control d'empleats», està notant augments de fins al 70% de la demanda a causa del confinament. Per 10 euros per ordinador al mes es pot supervisar els treballadors. «Hi ha queixes dels treballadors que porten molt de temps perquè és un sistema molt invasiu i no els agrada que els controlin», confessa.

Desconfiar del treballador

La majoria d'empreses que ofereixen aquests serveis insisteixen en la desconfiança cap als treballadors, remarcant que amb el seu sistema es pot vigilar que aquests, en teletreballar, no aprofitin per vendre informació confidencial de l'empresa a tercers. Com fan les empreses de vigilància, atiar la por i la sensació d'inseguretat alimenta els seus negocis. «Hi ha empreses que treballen amb dades molt sensibles com les farmacèutiques. Es controla qui té accés a aquests perquè no es perdin», remarca Martir.

«Millors hàbits de treball»

Tot i que en aquestes ofertes prometen «millors hàbits de treball» d'uns empleats dels quals se sospita que «perden el temps», els últims informes assenyalen que la meitat d'empreses espanyoles ha notat un augment de la productivitat laboral a causa precisament del teletreball.

Pel que fa a la legalitat, aquesta empresa assegura que espiar els empleats és legal als portàtils de la companyia, però demana que s'informi els treballadors i se'ls faci signar un document que deixi clar que estan d'acord amb això, ja que el «programa espia», com en diuen, «funciona de manera completament invisible» per als treballadors.