El 30% dels empleats del comerç tèxtil podria perdre la feina durant aquest any a causa de la crisi generada per la pandèmia de la covid-19, una malaltia que, segons fonts de sector, farà que la seva facturació baixi el 2020 a prop de la meitat. El sector veu «inviable» mantenir les plantilles «amb una caiguda prevista del 50% dels ingressos», que l'any passat van ser de 18.000 milions d'euros i que aquest any es podrien quedar en 9.000 o 10.000 milions.

L'Associació Empresarial del Comerç Tèxtil, Complements i Pell (Acotex) continua reclamant ajudes al Govern i les administracions autonòmiques i municipals per evitar «el tancament definitiu d'empreses i la consegüent destrucció massiva de llocs de treball».

Acotex considera imprescindible que es prenguin mesures «específiques» per al sector amb l'objectiu de garantir la continuïtat dels negocis i poder salvar els gairebé 200.000 llocs de treball que generen.

Preocupació pels confinaments

El president de la patronal, Eduardo Zamácola, va assegurar que l'actual situació d'«incertesa» amb «rebrots» i «confinaments» fa que els ciutadans consumeixin menys, amb la qual cosa el comerç té «una situació econòmica complicada».

Per això, el president de la patronal reclama l'anul·lació de la clàusula del manteniment de l'ocupació durant 6 mesos per als treballadors que es vegin afectats per una suspensió o reducció de jornada.

Segons la seva opinió, no es pot pensar que no hi hagi d'haver acomiadaments després de mesos en el comerç sense ingressos i amb nombroses despeses fixes, com el lloguer dels locals.

La Confederació Espanyola de Comerç (CEC) manté la seva previsió de caiguda del comerç per al conjunt de l'any superior al 20%. De les tres milions de persones que treballen per al sector comercial, inclòs el gran comerç, un milió podria perdre la seva feina, i en el cas del comerç de proximitat afectaria més de 600.000 persones.

Caigudes de les vendes a Madrid

En aquest sentit, des de la CEC s'ha destacat que a les zones de la Comunitat de Madrid amb restriccions des del 21 i el 28 de setembre s'han registrat caigudes de les vendes en un 20% respecte el juliol, agost i la primera setmana de setembre.

Pel que fa a la prolongació dels ERTOs, des de la CEC es considera que és una «simple tireta» per a un problema en què es fa necessària la reactivació de l'activitat comercial, quelcom per al que el confinament «va totalment en la línia oposada».

La recuperació de la moda, el 2021

Només en l'àmbit de la moda, la consultora Kantar calcula un descens de les vendes del 26,3% i preveu que no recuperarà el nivell del 2019 fins almenys l'any que ve. Segons les seves dades, el comerç tèxtil, afectat pel tancament de botigues durant l'estat d'alarma, acumula una caiguda en les vendes del 30,6% entre gener i agost, el que contrasta amb l'increment del 3,8% registrat en el conjunt de 2019. En el cas concret del sector de la bellesa, les vendes a Espanya acumulen un descens del 6,9% fins al mes d'agost.

Impacte llarg de la crisi

La consultora EY també considera que l'impacte d'aquesta crisi durarà més enllà del període de confinament, generant així un autèntic problema estructural en el sector.

L'actual estructura de costos dels comerços de moda no és viable amb una caiguda de les vendes de prop del 50% en el conjunt de l'any, fet que obligarà alguns comerços a reduir plantilles i tancar punts de venda i abocarà altres a la desaparició, assegura la consultora.

I recorda que en un context de tancament de botigues, les empreses del sector tèxtil encara han de fer front a costos com lloguers i salaris, que representen, en alguns casos, fins al 40% de la facturació de les companyies del sector.