La Federació Catalana de Perruqueria i Bellesa (Fedcat) es va concentrar ahir davant de les delegacions de l'Agència Tributària a Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona per exigir una baixada de l'IVA, del 21% actual al 10%, que eviti el tancament del 57,92% de salons que preveu aquesta entitat en els propers sis mesos.

A les concentracions -que van tenir lloc respectant la distància de seguretat-, els organitzadors van denunciar que el sector de la perruqueria és l'únic que encara no ha recuperat l'IVA reduït, com sí que han fet altres com el cinema, les discoteques, les funeràries o les floristeries. La vicepresidenta de Fedcat, Pilar Pérez Laredo, va explicar que la baixada de l'IVA al 10% és una mesura que l'entitat fa que reivindica des del 2012, quan es va apujar l'impost al 21%, per a un sector que consideren de primera necessitat.

Pérez també va reclamar que el sector torni a ser inclòs en els ERTOs que gaudeixen d'exempcions a les cotitzacions socials dels treballadors, ja que les perruqueries i centres d'estètica encara no «s'han recuperat» de la crisi econòmica provocada per la covid-19. Fedcat ha comunicat que un de cada tres treballadors segueixen en els ERTOs i encara no han recuperat el seu lloc de treball.

A Catalunya hi ha 8.640 salons de perruqueria i imatge personal, dels quals un 20% segueixen tancats, que estan treballant de mitjana al 52,7% de la seva capacitat i amb una facturació propera al 50%, segons Pilar Pérez Laredo. Segons Fedcat, ha informat que si no es porta a terme la reducció de l'IVA i la inclusió en els ERTO, més de 5.000 perruqueries i centres d'estètica hauran de tancar.