La multinacional Zoetis ha invertit prop de 32 milions d'euros en la posada en funcionament de les noves instal·lacions de producció de la planta de la Vall de Bianya. En concret, un nou magatzem de matèries primeres, dues sales de formulació de farmacològics injectables i una línia d'embalatge asèptic amb tecnologia RAB (Restricted Acces Barrier System). L'empresa ha destinat més de la meitat dels 45 milions previstos entre 2019 i 2022 per augmentar la capacitat de producció de la planta, clau per a la multinacional.

El projecte a tres anys permetrà incrementar en un 55% la superfície destinada a producció, fins als 6.200 metres quadrats, i la capacitat de producció en més d'un 60%, arribant als 34,6 milions d'unitats l'any 2022. El pla permetrà generar un centenar de llocs de feina en tres fases fins al 2023, que se sumaran als 249 que actualment té la planta.

L'empresa, líder en sanitat animal, ha avançat en el seu pla d'inversió FuturOlot, endegat l'any 2019 i dotat amb 45 milions. El projecte busca potenciar la capacitat de producció i la tecnologia de la planta de la Vall de Bianya, la única d'Espanya i clau per al grup empresarial.

Medicaments per a animals

La planta està destinada exclusivament a la producció de medicaments per a vuit espècies animals i centrada en la producció farmacològica injectable, biològica, gels orals, microesferes i altres productes orals i tòpics. El projecte permetrà ampliar la seva superfície de producció en un 55% i també la capacitat de producció en prop de 34,6 milions d'unitats (actualment, en produeixen 21 milions). Fins ara, han invertit 32 milions en la posada en marxa de les noves instal·lacions de producció que inclouen un nou magatzem de matèries primeres, dues sales de formulació farmacològica injectables i una línia d'embalatges amb tecnologia RAB.

Un centenar de llocs de feina

Tot plegat permetrà crear un centenar de llocs de feina. Des d'operadors, passant per tècnics i personal directiu en tres fases des del 2021 fins al 2023. El director de la planta, Giovanni Inturrisi, assegura que «és una satisfacció veure com es desenvolupa el projecte FuturOlot com estava previst, malgrat les dificultats generades per la crisi de la covid-19». «Un compromís de Zoetis per millorar la producció de farmacològics injectables d'última generació per a la salut animal al nostre país, no només per a la comercialització a escala nacional, sinó també per a l'exportació a alguns dels 90 països en què la companyia està present», afegeix. I és que un cop finalitzi el pla d'inversió, la multinacional preveu que els perfils d'exportació canviïn amb un increment de les transaccions fora de la Unió Europea, especialment als Estats Units i Canadà. Això implicarà passar del 13% d'exportacions al 19%.

Indústria 4.0

Per la seva banda, el director i vicepresident sènior de Zoetis Europa del Sud, Félix Hernáez, afirma que es tracta d'una inversió «important» a l'entorn de la salut animal que «ens porta a l'àmbit de la indústria 4.0 i que augmentarà en més d'un 60% la nostra capacitat de producció a Espanya». També permetrà, afegeix, «reduir la dependència de tercers a l'hora de fabricar productes propis i, el més important, generar riquesa i ocupació a la comarca de la Garrotxa». Zoetis Manufacturing & Research S.L, fundada per Laboratorios Sobrino l'any 1955, compta amb un Centre d'Excel.lència en R+D i la planta de producció de la Vall de Bianya. El centre R+D és líder mundial en la recerca de vacunes de salut animal, amb laboratoris d'alta bioseguretat equipats amb la tecnologia més innovadora.

Més de 20 milions d'unitats

La planta de producció té actualment 249 treballadors i una producció anual que ha augmentat en un 23% en els últims quatre anys, amb 21 milions d'unitats de productes farmacològics.