La moratòria aprovada pel Govern a l'abril per als concursos de creditors (el procediment que abasta les situacions de fallida i suspensió de pagament de les empreses) venç el pròxim gener i el Banc d'Espanya creu que no és bona idea ampliar-la. Així ho defensa en un informe en què adverteix que la seva pròrroga podria provocar la supervivència d'empreses inviables o «zombies» que jutja convenient que desapareguin.

Seria convenient avaluar acuradament una possible prolongació de la moratòria concursal més enllà de finals de 2020, atès que això podria exacerbar el problema: les empreses inviables seguirien en el mercat, amb balanços cada vegada més deteriorats.

Precisament ahir, el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernandez de Cos, va assegurar a les jornades econòmiques de s'Agaró d'aquest divendres que pujar el salari als funcionaris un 0,9% el 2021 no li semblava «el més adequat» quan la inflació segueix en terreny negatiu, ja que això els reportarà un augment «real» de salari. També va fer una crida a evitar que la crisi sanitària, que ha provocat una crisi econòmica, «es converteixi en crisi bancària», i va desaconsellar als bancs l'abonament de dividends.