06 de gener de 2021
06.01.2021
Diari de Girona

L'autoritat fiscal estima que el PIB va créixer un 1,3% al quart trimestre

Els càlculs sobre l'economia que porta a terme aquest organisme es basen en la xifra d'afiliats a la Seguretat Social i en el consum d'energia

06.01.2021 | 00:02
Cristina Herrero, presidenta de l'Airef.

Contra corrent. L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) estima que l'economia espanyola va créixer en el quart trimestre del l'any passat aproximadament un 1,3% tot i la segona onada de la pandèmia de coronavirus. Aquest pronòstic, que és un càlcul que aquest organisme realitza «en temps real» basat en les afiliacions a la Seguretat Social i el consum energètic, contrasta amb els càlculs de la majoria de serveis d'estudis, inclòs el Banc d'Espanya, que en la seva última anàlisi va estimar un descens del 0,8%.

Si es complís l'estimació de l'organisme presidit per Cristina Herrero, l'economia espanyola esquivaria una temuda segona caiguda a terreny negatiu en el mateix exercici a conseqüència de la pandèmia de coronavirus. Al llarg de l'exercici, el producte interior brut (PIB) va cedir un històric 5,3% en el primer trimestre i un 17,9% intertrimestral en el segon. Es tracta d'enfonsaments que no tenen precedents des de la Guerra Civil.

En el tercer trimestre, l'economia va aconseguir sortir de la recessió (dos trimestres consecutius de caiguda), amb un repunt també inèdit del 16,4% intertrimestral. Després d'aquesta evolució es van iniciar totes les especulacions sobre l'evolució al quart trimestre, un cop va esclatar la segona onada de la covid-19. El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va arribar a vaticinar un creixement del 2,3% al quart trimestre i també la vicepresidenta tercera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, va augurar una evolució positiva. El saldo en l'últim tram de l'exercici és essencial per determinar les possibilitats d'una ràpida recuperació, prevista per a aquest exercici.

En tot cas, caldrà esperar encara unes setmanes fins a conèixer la dada oficial tant de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), com la del Banc d'Espanya, que, en la seva última anàlisi, tot i preveure una caiguda intertrimestral del 0,8%, va estudiar una forquilla entre un augment del 0,6% i una caiguda del 3%.

Cal recordar que fa només uns dies la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va avançar que el dèficit públic va tancar el 2020 d'acord amb l'estimació prevista d'«aproximadament l'11,3% del PIB», amb una caiguda dels ingressos públics pròxima al 7,6% com a conseqüència de la crisi de la covid-19, segons Europa Press. Va afegir que encara que l'executiu treballarà per a la consolidació fiscal, continuarà amb polítiques «anticícliques».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook