El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació impulsarà una Política Agrícola Comuna (PAC) més igualitària que tingui en compte les necessitats de les dones i els joves per aconseguir un creixement just, intel·ligent, sostenible i integrador de l'activitat agrària en el medi rural.

En concret, la futura aplicació de la PAC contribuirà a superar la bretxa de gènere en la percepció de les ajudes, ja que tot i que, des de 2012 i fins al 2019, s'ha reduït en un 2% la diferència entre el nombre d'homes i dones perceptors d'ajudes directes de la PAC, aquestes segueixen rebent un import total d'ajuts molt inferior al dels homes, segons va explicar el Ministeri.

D'aquesta manera, els homes van percebre el 2019 el 72,85% de les ajudes directes abonades a persones físiques, davant el 27,15% que va arribar a les dones. En el cas dels ajuts del segon pilar de la PAC, els destinats al desenvolupament rural, les dones han rebut el 26,34% dels seus imports.

Així es desprèn de l'informe «Ajudes Directes i Desenvolupament Rural: Anàlisi de l'edat i el sexe dels perceptors a nivell nacional i per comunitats autònomes 2019», del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), que s'acaba de publicar.

Segons l'informe del FEGA i davant de les dades de 2017, s'ha produït també un lleuger increment dels imports d'ajudes que tenen com a destí els agricultors joves (menors de 40 anys), que han passat del 14% al 14,59% .

Agricultura va explicar que aquest increment és més gran en el cas dels ajuts dels programes de desenvolupament rural, en què els joves menors de 40 anys han passat de percebre el 31,83% dels imports el 2017 al 37,06% el 2019.

El progressiu avanç de joves i dones com a perceptors d'ajudes confirma la importància de les mesures preses en aquests àmbits a Espanya en el marc de la PAC, qüestió en la qual es té previst seguir aprofundint.