14 de febrer de 2021
14.02.2021
Diari de Girona

Llavors per menjar plantes de bosc

El col·lectiu Eixarcolant treballa per recuperar espècies oblidades i transformar el model agroalimentari

13.02.2021 | 23:32
Algunes de les llavors en germinació.

Flora silvestre, al mercat. Eixarcolant, una cooperativa de la comarca de l'Anoia, ha engegat un projecte per posar al mercat una setantena de llavors de plantes silvestres que es podran trobar a 200 punts de venda arreu de Catalunya. L'objectiu és que el consumidor les pugui cultivar a la seva pròpia llar.

Des d'aquest mes de febrer cultivar a casa espècies silvestres comestibles ja és possible. El col·lectiu anoienc Eixarcolant ha endegat un projecte per posar al mercat una setantena de llavors, que es podran trobar a 200 punts de venda arreu de Catalunya. El consumidor podrà cultivar, recollir i consumir de forma fàcil les espècies, ja sigui la malva, la calèndula, el blet blanc o l'ortiga. «No caldrà ser un expert. Amb el format que hem preparat, qualsevol persona serà capaç de plantar i consumir la llavor», explica Marta Palomas, responsable del projecte. El col·lectiu remarca que les plantes silvestres van deixar de consumir-se fa dècades i reivindiquen la seva recuperació per contribuir a la «transformació del model agroalimentari».

Eixarcolant Llavors és el nou projecte del col·lectiu Eixarcolant, una entitat i cooperativa nascuda fa cinc anys a l'Anoia que té per objectiu recuperar les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. Un dels seus fundadors, Marc Talavera, relata que la idea és que la recuperació d'aquestes varietats contribueixi a «transformar el model agroalimentari» perquè «al capdavall, el model de desenvolupament socioeconòmic sigui més sostenible».

Les plantes silvestres comestibles, relata Talavera, «fa quatre, cinc o sis dècades que van deixar de consumir-se per diversos motius: ja sigui per la concentració de la població en zones urbanes o pel mateix progrés que ha portat a cultivar varietats més productives i millorades genèticament». En aquest sentit, apunta que el col·lectiu vol «revertir» aquesta situació i «tornar a fer una producció més basada en la qualitat i en els aliments singulars».

Al gran públic

L'entitat ha anat recuperant centenars de llavors de plantes silvestres comestibles i varietats tradicionals i, en aquests moments, el seu banc de llavors ja compta amb més de 400 entrades. Ara, el col·lectiu fa un pas endavant i ha decidit comercialitzar una part d'aquestes llavors perquè puguin arribar al gran públic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit