Des d'aquest mes de febrer cultivar a casa espècies silvestres comestibles ja és possible. El col·lectiu anoienc Eixarcolant ha endegat un projecte per posar al mercat una setantena de llavors, que es podran trobar a 200 punts de venda arreu de Catalunya. El consumidor podrà cultivar, recollir i consumir de forma fàcil les espècies, ja sigui la malva, la calèndula, el blet blanc o l'ortiga. «No caldrà ser un expert. Amb el format que hem preparat, qualsevol persona serà capaç de plantar i consumir la llavor», explica Marta Palomas, responsable del projecte. El col·lectiu remarca que les plantes silvestres van deixar de consumir-se fa dècades i reivindiquen la seva recuperació per contribuir a la «transformació del model agroalimentari».

Eixarcolant Llavors és el nou projecte del col·lectiu Eixarcolant, una entitat i cooperativa nascuda fa cinc anys a l'Anoia que té per objectiu recuperar les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. Un dels seus fundadors, Marc Talavera, relata que la idea és que la recuperació d'aquestes varietats contribueixi a «transformar el model agroalimentari» perquè «al capdavall, el model de desenvolupament socioeconòmic sigui més sostenible».

Les plantes silvestres comestibles, relata Talavera, «fa quatre, cinc o sis dècades que van deixar de consumir-se per diversos motius: ja sigui per la concentració de la població en zones urbanes o pel mateix progrés que ha portat a cultivar varietats més productives i millorades genèticament». En aquest sentit, apunta que el col·lectiu vol «revertir» aquesta situació i «tornar a fer una producció més basada en la qualitat i en els aliments singulars».

Al gran públic

L'entitat ha anat recuperant centenars de llavors de plantes silvestres comestibles i varietats tradicionals i, en aquests moments, el seu banc de llavors ja compta amb més de 400 entrades. Ara, el col·lectiu fa un pas endavant i ha decidit comercialitzar una part d'aquestes llavors perquè puguin arribar al gran públic.