Endesa ha detectat a la província de Girona prop de 3.400 casos de connexions irregulars, la qual cosa suposa un increment del 115% respecte a fa cinc anys. Segons va informar la companyia en un comunicat, el 2015 la xifra d'expedients oberts no arribava als 1.600.

Al llarg de l'any passat l'energia defraudada a les comarques gironines amb aquesta pràctica il·legal va superar els 53,6 milions de kilowatts per hora i any, la qual cosa equival al consum mensual de gairebé 199.000 llars.

En aquest sentit, Endesa atribueix aquest increment en part a l'èxit en la utilització de noves tecnologies i d'eines d'anàlisi massiu de dades, així com a la multiplicació, en els últims anys, dels mitjans per combatre el frau.

De fet, la introducció de la intel·ligència artificial (IA) ha marcat un abans i un després en la detecció de connexions irregulars. I és que, en només tres anys (2018-2020), s'ha aconseguit detectar frau elèctric en una de cada dues inspeccions fetes arreu d'Espanya, una xifra que duplica els registres de l'any 2017, que és quan la companyia va començar a aplicar tècniques de machine learning (aprenentatge automàtic) i deep learning (aprenentatge profund) per detectar pèrdues d'energia no tècniques.

La digitalització de la xarxa, el desplegament de sensors i la implantació dels comptadors intel·ligents fa que cada vegada s'obtingui més informació del funcionament dels equips de mesura i de la xarxa de mitjana i baixa tensió. D'aquesta manera, i mitjançant l'anàlisi de les dades, es poden arribar a detectar desviacions i comportaments anòmals que ajuden a orientar les inspeccions de manera més eficient, així com a augmentar el percentatge de frau detectat.

La unitat de Machine Learning la formen matemàtics, informàtics i enginyers que apliquen la intel·ligència artificial a la lluita contra el frau elèctric.

Són experts en data science i big data. Aquests nous perfils professionals s'han incorporat en els últims anys a la plantilla d'Endesa i treballen juntament amb els inspectors de camp per desenvolupar i millorar els models predictius.

Cultius de marihuana

La companyia fa, des del 2017, diverses mesures extraordinàries per minimitzar l'impacte en la qualitat de subministrament provocat per les connexions irregulars en algunes zones concretes de Catalunya. Des de fa setmanes, Endesa i Generalitat de Catalunya treballen conjuntament en un pla de coordinació amb diferents actuacions que permeten identificar i resoldre usos i connexions fraudulentes a la xarxa de distribució, incloent les provocades pels cultius de marihuana.

D'aquesta manera, s'està treballant de manera transversal amb representants de la Companyia, el departament d'Empresa i Coneixement i la Direcció General d'Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, així com la conselleria d'Interior i el cos de Mossos d'Esquadra.

En aquest sentit, l'empresa recorda la màxima cooperació amb els ajuntaments i cossos de seguretat (policies locals i Mossos d'Esquadra) per fer inspeccions i intervencions de forma coordinada amb l'objectiu de deixar la xarxa elèctrica reglamentària sanejada i erradicar situacions insegures. L'any passat, Endesa va rebre més de 21.000 notificacions de possibles fraus a Catalunya a través de la línia telefònica (800 760 20), la bústia de correu electrònic anomalias@enel.com i el servei de la seva pàgina web.

Mitjançant aquests canals, els ciutadans poden aportar, de manera confidencial, qualsevol comunicació sobre anomalies i presumptes fraus. Aquests avisos van descloure prop de 15.000 inspeccions i van permetre detectar més de 3.300 fraus.