El mercat hipotecari somriu després d'un 2020 de contenció marcat per la COVID. Les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) corresponents al febrer revelen una forta crescuda tant del nombre de contractes com de l'import global a la província de Girona.

De fet, aquest febrer és, amb 667 operacions i 93,6 milions d'euros concedits, el millor mes en firma d'hipoteques des del maig de 2016 (que es va tancar amb 804 contractes). Al seu torn, la del febrer és la segona millor dada des del gener de 2012, quan el mercat hipotecari ja s'havia desinflat després d'assolir xifres escandaloses com els 3.271 contractes del març del 2006 (rècord absolut a Girona).

La pujada és de gairebé l'11% respecte al febrer de l'any passat, l'últim mes de normalitat abans del terrabastall de la COVID. El març de 2020 el número de contractes ja va anar baixant fins a tocar fons el mes d'agost, quan només se'n van signar 308. A partir de llavors, però, el mercat ha anat agafant embranzida amb tres mesos seguits de pujades que es van frenar al novembre. El canvi d'any va portar un estancament amb uns números lleugerament a la baixa, fins que aquest febrer la pujada ha explotat com feia temps que no es veia: un 24% més de contractes de gener a febrer.

Un pas endavant

En aquest sentit, Girona sembla anar un pas endavant al conjunt del mercat immobiliari espanyol, que encara arrossega els números negatius de la COVID. Els principals portals preveuen un canvi de tendència en les hipoteques, amb un repunt de la demanda i del volum d'hipoteques formalitzades, segons van assenyalar en un comunicat després de conèixer-se que el nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges va disminuir un 13,8% al febrer respecte al mateix mes de 2020, fins a sumar-ne 31.647 arreu d'Espanya.

En declaracions a Europa Press, el director d'Idealista/hipoteques, Juan Villén, va afirmar que la signatura d'hipoteques de febrer i la caiguda registrada aquest mes «no sembla excessivament alta» si es té en compte «l'enorme incertesa i els mesos en què el mercat va estar tancat».

«Encara així, les dades d'aquests dos primers mesos confirmen que l'arrencada de l'any està sent encara feble», segons Villén, que creu que, donada l'actual predisposició a prestar dels bancs, l'escenari de mínims tipus d'interès i el previsible repunt de la demanda, en els pròxims mesos, encara que sigui de manera gradual; es veurà un canvi de tendència, amb un repunt de la demanda i del volum d'hipoteques formalitzades».

Com a dades positives, Villén va destacar el pes de les hipoteques fixes marca un nou màxim històric, «secundat per l'embranzida comercial dels bancs i unes condicions de preu que també són les millors de la història». «El ritme de la recuperació econòmica marcarà sens dubte l'evolució de la resta de l'any», va afegir.

Per part seva, la directora d'estudis i portaveu de Fotocasa, María Matos, va assenyalar que «mes a mes es va veient com la dada millora i això mostra la gran capacitat de recuperació que té el sector i que la percepció d'incertesa va decreixent».

«Els espanyols tornen a tenir un comportament molt actiu, un fet que evidencia que el sector s'està restablint, i a més, a molt bon ritme», segons Matos.

Des del seu punt de vista, la dada de febrer ha mostrat el «gran dinamisme» que ha experimentat el sector, especialment a partir del segon semestre de 2020. «Esperem continuar veient aquesta millora en les dades hipotecàries, ja que el sector bancari ha estat treballant per afavorir aquest impuls, abaratint els preus per estimular les vendes», va afegir.