La multinacional finlandesa Kone ha culminat la fusió que va iniciar el 2016 amb l’empresa d’ascensors Citylift. La companyia gironina ha integrat tota la plantilla (una vintena de treballadors) i la cartera de clients dins l’entramat del grup, tot i que de moment mantindrà la marca Citylift durant un temps més. Els darrers passos d’aquesta fusió han estat abandonar aquest agost el local de Citylift a la carretera de Santa Coloma 99, al polígon industrial Mas Xirgu de Girona, per unes oficines al carrer Emili Grahit 28, dins de la ciutat. Segons van informar fonts de l’empresa, l’objectiu ha estat el d’abandonar uns espais massa grans i massa allunyats del centre per «estar més a prop dels clients».

L’última etapa de la fusió implica també que Citylift desaparegui com a societat, i que tota la cartera de clients i la plantilla de la firma gironina passin a dependre del gegant finlandès dels ascensors i les escales mecàniques. La marca Citylift es mantindrà activa en part pel seu arrelament entre els clients gironins, però la multinacional vol començar a donar a conèixer la marca Kone; a partir d’ara i durant un temps coexistiran els dos noms, i en un futur la companyia preveu acabar abandonant la marca Citylift.

Un gran conglomerat

La sortida de Citylift del soci tecnològic i d’un dels fundadors, Joan Llopis, va motivar l’any 2016 l’entrada de Kone en l’accionariat, convertint-se en el soci majoritari. En aquell moment el grup finlandès facturava 8.600 milions d’euros, tenia 1.000 oficines a 50 països, 50.000 treballadors i una cartera de 400.000 clients. La revista Forbes el situava en la posició 56 del rànquing de les 100 empreses més innovadores del món i estava en ple procés d’expansió. Citylift comptava amb 111 empleats i delegacions a 27 ciutats espanyoles i tenia patrocinis amb l’Uni Girona de bàsquet, el Girona F.C. o el Club Hoquei.

El llavors vicepresident executiu i director de Kone al sud d’Europa va explicar que l’objectiu era tenir «una posició més forta en l’estimulant mercat residencial espanyol». Citylift ha mantingut fins ara una autonomia operativa fins la sortida el 2019 de l’accionariat de l’únic fundador que restava, Cayetano Pérez. «En aquests moments Citylift és una gran empresa, una marca reconeguda al sector i que necessita seguir creixent i que l’aposta per ella sigui diferent de la que hem estat fent fins ara», va explicar quan es va retirar.