És presidenta del Banc Santander, una entitat financera que al febrer va reportar uns beneficis de 8.124 milions d'euros el 2021, el seu guany més elevat des de 2011. I és una de les dones més poderoses del món, segons 'Forbes'.

Ana Patricia Botín, de 61 anys i que va assumir la presidència del Santander després de la defunció del seu pare el setembre de 2014, s'ha convertit en tendència a les xarxes socials en donar la seva fórmula per pal·liar l'escalada de preus del petroli i el gas per la guerra a Ucraïna.

Compromesa amb Ucraïna

I és que Botín, una de les dones més influents i riques del món, és una persona compromesa amb Ucraïna que no ha dubtat a posicionar-se en el conflicte: no en va ha assegurat que "Santander no farà nou negoci amb empreses russes" en solidaritat "amb els ciutadans d'Ucraïna":

L'economista ha fet una crida a la ciutadania a exercir "petites accions" amb les quals poder ajudar als ucraïnesos. I a tall d'exemple, ha explicat la que ha triat ella: "Jo he baixat la calefacció a la meva casa a 17 graus", ha explicat, com a presidenta de la Federació Bancària Europea, a quatre mitjans de les principals economies de l'Eurozona, entre ells 'El Mundo'.

Declaracions de Borrell

Botín reforça d'aquesta manera les declaracions d'aquest dimecres de l'alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, que va demanar als europeus que baixessin la calefacció per reduir el seu "consum de gas rus" i evitar així que Putin continuï finançant la guerra a Ucraïna.

En la mateixa entrevista, la presidenta ha destacat el paper dels bancs europeus i l'oferta de "col·laboració als governs" per trobar solucions. A més, ha afirmat que les sancions al sistema financer rus, especialment la seva exclusió del sistema SWIFT, suposa una "prohibició de les seves importacions", fet que suposa una part d'una llarga llista de "mesures molt dures i amb un impacte molt real en la capacitat de Rússia per poder defensar el ruble".