Petita victòria per als defensors de les criptomonedes. El Parlament Europeu ha rebutjat aquesta setmana una esmena que demanava prohibir divises virtuals com Bitcoin i Ether, les dues més conegudes, pel seu impacte energètic i climàtic.

La Comissió d’Afers Econòmics i Monetaris de l’Eurocambra va descartar aquesta opció en votar a favor de la creació d’un marc legislatiu per regular uns actius digitals l’ús dels quals s’ha popularitzat en els darrers anys. Més enllà dels seus perills especulatius, la normalització de les criptomonedes com a mecanisme d’inversió també ha aixecat les alarmes perquè la tecnologia Blockchain que les sosté té un impacte climàtic important. Diversos estudis han assenyalat que Bitcoin consumeix anualment tanta energia elèctrica com l’Argentina i aboca tant diòxid de carboni a l’atmosfera com Nova Zelanda.

Impulsada per eurodiputats dels blocs socialdemòcrata i verd, la proposta rebutjada dilluns buscava restringir l’ús de les tecnologies que comporten un impacte més gran sobre el clima i l’energia, dues de les crisis que afronta la Unió Europea (UE). A més de la crisi climàtica global, el club comunitari està en un moment especialment delicat per la guerra d’Ucraïna i per la seva dependència energètica de Rússia.

El rebuig d’aquesta esmena va ser molt ajustat. Un total de 30 eurodiputats van rebutjar prohibir l’ús de les criptomonedes més contaminants, mentre que 23 van votar a favor i sis més es van abstenir, com va avançar Politico. Això, però, no significa via lliure per a l’ús d’aquests actius virtuals a la UE, on encara generen molt d’escepticisme. En la votació sí que es va avalar per una majoria important exigir a la Comissió Europea incloure les tecnologies Blockchain més respectuoses amb el medi ambient a la llista d’inversions que Brussel·les considera econòmic, cosa que l’esquerra europea veu insuficient.

Porta oberta a la regulació

Tot i això, aquesta decisió és una bona notícia per a la comunitat cripto (com es coneix els més fervents defensors de les criptomonedes), que asseguren que el seu impacte energètic i climàtic és en tot cas inferior que el del sistema financer actual. «El Parlament Europeu ha aplanat el camí per a una regulació de les criptomonedes que afavoreixi la innovació i pugui establir normes a tot el món», va celebrar Stefan Berger, l’eurodiputat conservador alemany que ha liderat aquest projecte de llei.