Les exportacions gironines continuen a l’alça i han batut un nou rècord. Entre gener i setembre van créixer un 18,6% i van superar els 5.700 milions d’euros, concretament durant els primers nou mesos de l’any les vendes a l’estranger van generar 5.763,5 milions d’euros. Dos dels sectors principals de l’economia gironina van sumar més de la meitat d’aquesta quantitat total. Per una banda, el sector agroalimentari (amb una gran importància de les càrnies) va ingressar 2.367,2 milions d’euros en exportacions, registrant un creixement del 13,8%. D’altra banda, la indústria química va sumar entre gener i setembre d’enguany 1.065,2 milions d’euros en enviaments de productes a l’estranger, dada que suposa un increment de 17,5 punts. Aquests dos sectors motor de l’economia a la demarcació de Girona acaparen gairebé el 60% de les exportacions durant els tres trimestres d’aquest 2022. Les segueix la maquinària, amb exportacions per valor de 426,86 milions d’euros.

Més de 700 milions al setembre

A més, les exportacions de la demarcació van tancar el mes de setembre amb un creixement del 31,2%, segons recullen les dades que periòdicament fa públiques el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Al llarg del mes, les companyies de les comarques gironines van enviar productes a l’estranger per valor de 708,1 milions d’euros. 

Al setembre també va predominar el sector agroalimentari que va ingressar 300,3 milions d’euros en exportacions, amb un creixement del 31,1%. El segon sector amb més importància a les exportacions gironines es repeteix respecte a les xifres anuals, la indústria química va sumar al setembre 124,8 milions d’euros en exportacions, una pujada de 19,7 punts.

De l’estadística mensual en destaca, sobretot, l’impuls que han tornat a agafar les càrnies. En gran part, motivat per la represa de compres de porcí per part de la Xina. Al llarg del setembre, les empreses del clúster van exportar canals i despulles per valor de 177,2 milions d’euros, cosa que representa gairebé un 25% més en comparació amb el mateix mes del 2021, quan van ser 142,73 milions.

França, al capdavant

Pel que fa a destins, per proximitat, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins (durant els tres trimestres del 2022, les empreses de la demarcació hi han van fer vendes per valor de 1.441,5 milions d'euros). A aquest mercat el segueixen, ja a més distància, els d'Itàlia (442,21 milions d'euros), Alemanya (419,56 milions d'euros) i Portugal (360,47 milions d'euros).

Com a cinquè destí ja s'hi situa el gegant asiàtic. Entre gener i setembre, les empreses gironines -sobretot, les càrnies amb el porcí, van exportar per valor de 335,44 milions d'euros. Completen els primers llocs del llistat el Regne Unit (tot i el 'Brexit'), Polònia, el Japó, Irlanda, els Països Baixos i Bèlgica.