Els comerços gironins esperen una «molt bona» campanya de rebaixes

Les botigues esperen incrementar fins a un 25% la seva facturació respecte a l’any passat 

Joel Lozano

Joel Lozano

Alguns comerços ja van donar el tret de sortida a la campanya de rebaixes d’estiu fa uns dies, altres ho fan aquesta mateixa setmana, aprofitant que dissabte és 1 de juliol, la data en la qual acostumava a començar de manera oficial el període de descomptes. Això ja no és així, la legislació va canviar i els comerços poden oferir productes amb rebaixes durant tot l’any. Tanmateix, aquest període en el qual pràcticament totes les botigues, especialment tèxtils, venen els seus productes amb un preu més baix fa que les campanyes de rebaixes continuïn estant en el punt de mira tant dels empresaris com dels consumidors.

Els comerços de Girona encaren la campanya amb optimisme. «Els nostres associats ens han dit que les perspectives son que la campanya sigui bona o molt bona», assegura Mercè Ramírez, presidenta de Girona Centre Eix Comercial. Ramírez apunta que, segons les sensacions, la facturació s’incrementarà entre «un 20% i un 25%». Segons la presidenta de Girona Centre Eix Comercial, el turisme ha de ser important per a la campanya. «A Girona ciutat venen molts visitants de fora i això fa que tots els dies de rebaixes siguin una mica bons. Abans es concentraven més als caps de setmana, ara a Girona hi ha gent tots els dies de la setmana», detalla.

Dues persones a l'exterior d’una botiga al centre de Girona.

Dues persones a l'exterior d’una botiga al centre de Girona. / MARC MARTÍ

En la mateixa línia, el gerent de l’Espai Gironès, Pau Jordà, apunta que «s’ha recuperat el turisme i això és bo». Ana Isabel Jiménez, professora dels Estudis d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), explica que «en el cas de turisme de ciutat, la gent va a visitar la ciutat i molts cops a fer compres», un comportament que beneficia a les botigues de la ciutat de Girona.

A l’Espai Gironès també esperen una bona campanya de rebaixes i «un bon estiu». «Superarem les dades de l’any passat pràcticament segur», assegura Jordà. A més, el gerent del centre comercial detalla que «excepte al mes de febrer, hem superat tots els mesos de l’any passat tant en visitants com en vendes. Al juny, en principi, igualarem els visitants de fa un any i les vendes seran superiors, mentre que esperem que tant juliol com agost siguin mesos bons».

Rebaixes constants

Lluny queden aquells anys d’aglomeracions i cues al matí per ser el primer a estrenar les rebaixes. «Hi ha moltes ofertes durant tot l’any i ja no és una cosa tan puntual com havia estat anys enrere», relata la presidenta de Girona Centre Eix Comercial.

Algunes botigues ja fa dies que ofereixen descomptes, especialment les grans cadenes, malgrat que la majoria d’establiments van tancar dissabte per Sant Joan. Moltes altres ofereixen productes a menor preu des d'aquest dilluns. «L’impacte comença a partir d’aquestes setmanes», afirma el gerent de l’Espai Gironès.

Diversos consumidors a l'Espai Gironès, després de comprar aquest dilluns

Diversos consumidors a l'Espai Gironès, després de comprar aquest dilluns / MARC MARTÍ

Malgrat que les dates de les campanyes de rebaixes ja no son fixes i molts comerços venen productes amb descompte durant tot l’any, tant l’inici de l’estiu, amb els últims dies de juny i els primers de juliol, com les rebaixes d’hivern, després de les festes de Nadal, continuen essent unes dates marcades al calendari tant pels comerciants com pels consumidors. «Malgrat el canvi que hi ha hagut en aquest sentit, sempre son campanyes més puntuals. Son els dos punts forts perquè sempre hi ha descomptes, son descomptes generalitzats a totes les botigues», assenyala Mercè Ramírez.

La professora dels Estudis d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya, Ana Isabel Jiménez, creu que factors com la «tradició» també intervenen en la importància d’aquestes campanyes. «És cert que les dates aquestes típiques de Nadal o de 30 de juny no son quan comencen realment les rebaixes, cada vegada més els períodes s’estan allargant, però son dates que algunes generacions tenim una mica interioritzades», assegura. «També és per inèrcia, arriba l’estiu, doncs a finals de juny comencen les rebaixes», afegeix.

Per la seva banda, Jordà remarca que «el comerç físic competeix amb l’online, que és un comerç que el 70% de les vendes les fa amb descomptes, el 70% tot l’any». Jiménez assenyala que «les botigues digitals van una mica per lliure, ja que un comerç que ven online no vol dir que et comprin a la teva ciutat i, per tant, estan competint amb altres comerços que no respecten les dates tradicionals».

El gerent de l’Espai Gironès assegura que les botigues ofereixen descomptes del 50% i 60% com altres anys. Tot i això, Jiménez avisa que molts productes s’han vist repercutits per l’increment de costos de producció i malgrat tenir el mateix nivell de percentatges que fa un any poden ser més cars perquè també parteixen d’un preu més alt.

Subscriu-te per seguir llegint