Augmenta la superfície agrària ecològica

La producció a Espanya va créixer un 1,5% l'any passat

Un agricultor treballant en un cultiu

Un agricultor treballant en un cultiu / DdG

Jesús Domingo Martínez

Al contrari del que a primera vista podria semblar, si es tenen en compte comentaris de certs sectors, Espanya és un dels països de la UE amb més producció ecològica. Segons les darreres dades, durant l'any 2022 la superfície dedicada a la producció ecològica a Espanya es va incrementar en un 1,5%, fins a situar-se en un total de 2.675.331 hectàrees, cosa que equival a un 11% de la superfície agrària útil del país. Així, Espanya se situa entre els 10 principals productors per superfície, tant de la UE com del món, segons ha avançat el ministre d'Agricultura, Luis Planas.

Planas destaca que aquestes bones xifres es produeixen en gran mesura per la feina dels més de 60.000 operadors que, en el marc de l'alimentació ecològica, han impulsat més de 65.500 activitats al llarg del 2022, fet que suposa un increment del 4,98% respecte el 2021. Els productors primaris, importadors, exportadors i comercialitzadors són les categories d'activitats que més han augmentat. Catalunya hi dedica el 9,60%

Més activitats ramaderes

En producció vegetal, destaca l'augment d'hectàrees dedicades a les plataneres i fruiters tropicals (un increment del 15 %), els cultius industrials i fruits secs (augment del 10 % cadascun) i les plantes recol·lectores en verd per a alimentació animal (alça del 9%). Pel que fa a la producció animal, les xifres mostren un augment del nombre d'activitats ramaderes ecològiques, que al final de l'exercici passat es van situar en 9.393, un 1,58 % més que l'any anterior, sobretot per l'increment d'activitats càrnies de boví (+4,59%), oví (+1%) i cabrum (+1,93%).

Les activitats industrials relacionades amb aquest sector ecològic tant en producció vegetal com animal han crescut un 0,36% i se situen en 10.959. Les més nombroses són la manipulació i conservació de fruites i hortalisses i elaboració de begudes, indústria càrnia i làctia.