Omplir el rebost d'aliments a Girona costa un 8,6% més que fa un any

Aquest octubre, a les comarques gironines, els preus han baixat de mitjana una dècima (-0,1%)

Fruita en un estbaliment de la ciutat de Girona

Fruita en un estbaliment de la ciutat de Girona / ACN

Xavier Pi / ACN

Xavier Pi / ACN

Els aliments han moderat la tendència a l'alça a les comarques gironines i omplir la nevera ara costa un 8,6% més que fa un any. Tot i l'encariment, aquest augment és inferior al que s'havia registrat mesos enrere (perquè al setembre i a l'agost, aquest percentatge va situar-se al 9,9% i al 13,3% respectivament). Segons l'estadística que publica periòdicament l'INE, aquest octubre de mitjana els preus a les comarques gironines han davallat un imperceptible 0,1%, i l'IPC interanual ha baixat lleugerament fins a situar-se al 3%. Entre les davallades, sí que destaquen les del gas, l'electricitat i els combustibles. A l'octubre, els seus preus s'han frenat un 1,9% i ara són un 20,8% més barats que fa un any.

L'Índex de Preus al Consum (IPC) es manté estable a les comarques gironines i, després de mesos a l'alça, fins i tot davalla molt lleugerament. Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquest octubre a les comarques gironines els preus han baixat de mitjana una dècima (-0,1%).

Com és habitual, al darrere d'aquest percentatge hi ha dues realitats. Per una banda, aquells serveis o productes que formen part del cistell del dia a dia que s'apugen; però per l'altra, també aquells que davallen. Dins el primer grup s'hi troben, per exemple, els aliments (+0,7%), els lloguers (+0,3%) i sobretot, la roba i el calçat (+7,8%).

Dins el segon grup, i també tenint en compte que s'ha acabat la temporada alta, hi ha els hotels i allotjaments (-7,1%) i els paquets turístics (-8,2%). L'estadística de l'INE també recull que, durant l'octubre, el preu dels subministraments d'aigua es manté invariable i que ha baixat el paquet format pel gas, l'electricitat i els combustibles (-1,9%).

Si es tira l'estadística un any enrere, les dades de l'INE també són un bon termòmetre per avaluar l'impacte de la inflació. Els encariments hi continuen essent, però també és cert que s'han atenuat. I com a exemples, això es fa palès quan s'agafen dues dades concretes, que formen part del dia a dia dels consumidors. Per una banda, els aliments; i per l'altra, els serveis bàsics.

Ara mateix, a les comarques gironines, omplir la nevera costa un 8,6% més que fa un any. Tot i l'encariment, però, també és cert que aquesta alça se situa per sota de les que s'havien encadenat mesos enrere (perquè sense anar més lluny, tant al setembre com a l'agost la diferència interanual va situar-se al 9,9% i al 13,3% respectivament).

Pel que fa al grup format pel gas, l'electricitat i els combustibles, el seu preu continua davallant en comparació amb un any enrere. Si es compara aquest octubre amb el del 2022, en concret aquest descens és del 20,8%, que s'afegeix al que ja s'havia registrat al setembre, quan va situar-se al -27,1%, capgirant la tendència registrada anteriorment (perquè a l'agost, s'havien encarit un 15% interanual).

L'interanual baixa lleugerament al 3%

A l'hora de decantar la balança, però, la inflació continua fent-se palesa. Això sí, de manera menys intensa, perquè l'IPC interanual ha davallat lleugerament tres dècimes. I del 3,3% en què s'havia situat al setembre, ara es troba al 3%.

És veritat que, en comparació amb l'inici d'any (en què l'índex interanual va situar-se al 6%) i sobretot, amb mesos enrere (en què va catapultar-se més enllà del 10%) s'està per sota d'aquells registres. Però també és cert que l'índex ha anat a l'alça d'ençà de l'estiu (perquè el juny va tancar a l'1,4%, i al juliol a l'1,5%).