Unió de Pagesos alerta que la vinya és "a les portes d'una nova fil·loxera" per la sequera

Avisa que les restriccions i la manca de pluges poden provocar el desabastament a llarg termini

Camp de vinyes en una fotografia d'arxiu.

Camp de vinyes en una fotografia d'arxiu. / Diari de Girona

Jordi Pujolar (ACN)

Unió de Pagesos (UP) alerta que el cultiu de la vinya és "a les portes d'una nova fil·loxera" si continua sense ploure. El sindicat agrícola compara la situació actual en el cultiu de secà amb la plaga del segle XIX que va acabar amb aquest cultiu arreu d'Europa. "La vinya no s'havia mort mai per la sequera, ara ja no és així", alerta el coordinador territorial d'UP a l'àrea metropolitana, Josep Esteve. Pel que fa als cultius de regadiu, el sindicat avisa que les restriccions en l'ús de l'aigua i la manca de pluges pot provocar una situació de desabastament a llarg termini: "Si segueix un any com el 2023 estarem molt fotuts". Esteve explica que ja hi ha pagesos que opten per no plantar si l'aigua no està garantida.

"Si has de plantar un camp d'enciams i no tens garantida l'aigua, el més fàcil és que no ho plantis", exemplifica Esteve, que recorda que fora de l'àrea metropolitana ja s'han donat casos on l'emergència per sequera ha obligat alguns pagesos a canviar la seva planificació al camp per evitar el mal major que suposa deixar perdre una collita.

Baix Llobregat i Maresme, les més afectades

En el cas de l'entorn metropolità, Esteve detalla que les comarques que es veuran més afectades quan s'apliquin noves restriccions en l'ús de l'aigua per a usos agrícoles són el Baix Llobregat i el Maresme, amb una llarga tradició d'horta.

En aquest sentit, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, reclama que el sector tingui prioritat en l'ús de l'aigua com a sector essencial, davant d'altres sectors econòmics. "La nostra tasca és la producció d'aliments", recorda el líder del sindicat agrari. Per a Unió de Pagesos, després de la prioritat de l'ús de boca, aquesta hauria d'estar també sobre la taula.

Caball també lamenta la manca de planificació dels darrers anys i demana a l'administració no tornar a caure en errors del passat: "Sabem que una infraestructura gran no es fa d'un dia per l'altre, però ja ho vam dir el 2008 i com va ploure a l'abril, ja ningú se'n va recordar. Ara hi ha una feina que hem començat i que no hem d'acabar si plou".

Sistemes eficients d'emmagatzematge

Sobre aquestes infraestructures, el líder d'Unió de Pagesos reclama que hi hagi dessaladores més enllà de l'entorn metropolità i sistemes eficients d'emmagatzematge d'aigua de la pluja. "Hem de pensar que això pot tornar a passar", alerta Caball.

Durant l'assemblea anual d'UP, celebrada a Mataró, també s'han afrontat altres qüestions, com el preu de les matèries primeres. Els pagesos reclamen uns preus més justos que s'ajustin al valor real de la seva producció. Caball diu que no pot ser que baixi el preu del cereal, però pugi el pinso als ramaders, o que baixi el preu de la vinya en un any de producció molt petita.

Un altre assumpte que els preocupa és el control de la fauna salvatge, especialment la cinegètica. Els pagesos reclamen que s'agilitzin els tràmits de la nova llei de caça i que hi pugui haver un nou marc normatiu abans que s'acabi la legislatura que estigui "adaptat a la realitat del moment".