El Fòrum del Mediterrani es posa en marxa per debatre els desafiaments del futur

El grup Prensa Ibérica presenta a Madrid el Fòrum del Mediterrani, la trobada econòmica i social que acollirà la ciutat de València els pròxims 26 i 27 de juny per a debatre els desafiaments del futur

Una desena d’experts busquen solucions des de Girona als reptes del Mediterrani

Vídeo | Prensa Ibérica presenta a Madrid el Fòrum del Mediterrani

PI Studio

Paula Blanco

El CEO del grup Prensa Ibérica, Aitor Moll, ha destacat que les comunitats del Fòrum del Mediterrani "són ja un gran pol d'atracció econòmica, social i cultural". Es refereix a Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Andalusia i Balears, les regions que sumen els seus esforços per a fer el Fòrum Econòmic i Social del Mediterrani. Així s'ha expressat durant la presentació de la I edició del Fòrum Econòmic i Social del Mediterrani, organitzat pel grup Prensa Ibérica en col·laboració amb La Fundació La Caixa, que tindrà lloc a València els pròxims 26 i 27 de juny. Amb aquesta iniciativa i durant la celebració del seu 45è aniversari, Prensa Ibérica vol reafirmar el seu lideratge informatiu en un àmbit geogràfic on edita 10 diaris generalistes: Diari de Girona, El Periódico de Catalunya, Regió 7 (Manresa), Diari de Mallorca, Diario de Ibiza, El Periódico Mediterráneo (Castelló), Levante-EMV (València), Información (Alacant), La Opinión de Murcia i La Opinión de Málaga, además del diari esportiu Sport i els setmanaris L’Empordà i Mallorca Zeitung.  

Per a Moll, "són territoris històricament prioritaris per al nostre grup", d'aquí ve que el grup compti amb 14 diaris que són referents en les seves respectives regions. El CEO de Prensa Ibérica ha recordat que l'arc mediterrani aglutina més del 40% de la població espanyola i representa l'àrea geogràfica amb major aportació a l'economia del nostre país, prop del 40%. En aquestes comunitats autònomes es localitzen quatre dels cinc aeroports amb major nombre de passatgers i els quatre ports amb major trànsit de mercaderies a Espanya.

L'objectiu del Fòrum del Mediterrani és crear un "diàleg que sigui constructiu i obert a tota la societat" que permeti reflexionar sobre les necessitats i oportunitats estratègiques que, especialment en clau econòmica, marquin l'agenda de l'arc mediterrani en els pròxims anys. Per això, es desenvoluparan vuit Consells que hauran d'aprofundir en la identificació d'oportunitats en vuit camps diferents que expliquin el futur d'aquesta regió, des de la mobilitat i l'energia fins al turisme i l'aigua. "Ens sentim profundament identificats amb els ciutadans d'aquestes cinc comunitats", ha assenyalat Moll.

Una mar de raons

El Fòrum del Mediterrani sorgeix d'una pregunta inicial: què passa amb el Mediterrani a Espanya? Les dotze províncies d'aquesta regió compten amb dotze empreses amb una facturació superior a 1.000 milions d'euros. Aquí es troben fabricants de plantes de grans companyies multinacionals, com Ford a Almussafes, Repsol a Tarragona i Cartagena i Medgaz a Almeria, però també 26 centres universitaris a les províncies mediterrànies i més d'una desena d'escoles de negoci independents. "El Mediterrani és el motor de l'economia espanyola", va destacar el director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica, Martí Saballs.

Presentació del Fòrum del Mediterrani, a Madrid.

Presentació del Fòrum del Mediterrani, a Madrid. / José Luis Roca

En el Fòrum del Mediterrani hi haurà personalitats prestigioses com la presidenta del Banc Europeu d'Inversions, Nadia Calviño, l'economista italiana Mariana Mazzucato, l'historiògraf Robert D. Kaplan i l'expert en aigua Gunter Pauli. Cadascun dels temes que es debatran i analitzaran pels vuit Consells locals del Fòrum es reparteixen entre els diferents mitjans de la regió del grup Prensa Ibérica. La Opinión de Murcia s'encarregarà del tema de l'aigua, on "no busquem respostes identitàries, creiem fermament que la tecnologia és clau per a solucionar el problema de l'aigua"; Información parlarà de nova energia per a la indústria, Diario de Mallorca del turisme i canvi climàtic, El Periódico Mediterráneo dels reptes immobiliaris, Levante-EMV de les xarxes per a la mobilitat, La Opinión de Málaga de la ciutat mediterrània del futur, El Periódico de Catalunya de l'economia blava i també s'analitzaran els reptes relacionats amb les persones. "És una il·lusió que traspassa fronteres, vertebradora de territori i exemplar", va expressar Saballs

Submergir-se en el Mediterrani

Més enllà de l'economia i de les empreses, el Fòrum del Mediterrani tracta de valors. "Espero que no surfegem pel Mediterrani, sinó que ens submergim", va afirmar el director de Relacions Institucionals i Comunicació de Fundació La Caixa, Sergi Loughney. "Hem de sentir la força de l'aigua del Mediterrani", va agregar, perquè la base d'aquests diàlegs és "intentar fer un gran espectre de tot el que està passant al Mediterrani". I per a això és essencial que hi hagi "tantes empreses en aquest projecte i administracions públiques de diferents colors" com sigui possible per impulsar projectes diferents, parlar de societat i de persones.

Un context d’incertesa

La professora titular de Ciència Política i de l’Administració a la Universitat de València i membre del Consell Editorial d’El Periódico, Astrid Barrio, va recalcar ahir que el Fòrum del Mediterrani «és un projecte que mira de repensar algunes qüestions en un context de cada vegada més incertesa». Barrio va destacar «la necessitat de reivindicar la força del Mediterrani» i va defensar el paper que ha de desenvolupar la premsa «com un actor capaç de crear temàtiques que es posicionin a l’agenda i que acabin generant polítiques públiques», tal com volen aconseguir els diàlegs del Fòrum.

La professora va recordar que aquest esdeveniment «implica l’aparició des de la societat civil d’acord amb alguns actors de naturales privada que impulsa la col·laboració des d’un espai físic» i també des del punt de vista polític que fins ara no ha trobat un espai de col·laboració com aquest. «Cal agrair que pugui convertir-se en un mirall o que generi un efecte contagi», va expressar.

Presentació del Fòrum del Mediterrani, a Madrid.

Presentació del Fòrum del Mediterrani, a Madrid. / José Luis Roca

En la seva intervenció, va reiterar que el Mediterrani «és el mar interior per excel·lència», per això la iniciativa del Fòrum mira de determinar quines són les problemàtiques prioritàries en alguns d’aquests «mars» que componen el Mediterrani. De totes elles, Barrio va assenyalar la qüestió de la seguretat, entesa com a seguretat alimentària, accés a l’energia i a la capacitat que pot tenir la societat civil i les entitats per fer el seu treball, com la més destacada «perquè en el fons d’aquesta seguretat dependran l’èxit que puguin tenir totes les iniciatives i propostes que puguin sorgir en aquest Fòrum dedicat al debat».

Barrio va assegurar que existeix una fractura entre els països del nord i del sud que són banyats pel Mediterrani: al nord trobem estructures polítiques «sòlides, amb algunes excepcions», però al Nord de l’Àfrica hi ha Estats democràtics, autoritaris, fallits i «cada vegada més ens trobem Estats que es comporten de manera canalla» perquè utilitzen la immigració com a arma política. Per aquestes raons, Barrio va recalcar que «existeix una gran oportunitat» perquè la iniciativa de Prensa Ibérica «serveixi per cridar l’atenció sobre el vigor de la societat civil, però també perquè les institucions assumeixin les seves prioritats».

Per a la directora de Diario de Mallorca a més de directora del Consell de les Balears, Marisa Goñi, totes aquestes veus del Fòrum permeten donar una «visió del Mediterrani». «Hem fet una mirada transversal sobre el territori i sobre el contingut i els interessos que hi ha allà», va assenyalar. En el cas del Consell de les Balears, responsable del turisme i del canvi climàtic, s’ha pogut comptar amb catedràtics de Vigo, arquitectes i consorcis de Catalunya i altres experts associats al sector. Diario de Mallorca ha tingut en compte l’Acord de Glasgow del canvi climàtic per dirigir vuit grups en els quals s’han inclòs temàtiques com la regeneració o la col·laboració publicoprivada.

El document final es presentarà al costat dels altres set en el Fòrum del Mediterrani a València.