Panells solars, neveres intel·ligents que aconsellen la millor dieta, assistents domèstics o lavabos amb filtre i depuradora incorporats per reciclar l'aigua són alguns dels elements que formarien part d'un apartament qualsevol el 2050, segons l'alumnat de l'escola Prats de la Carrera, de Palafrugell, que al juny va acabar 2n d'ESO.

Imaginar, dissenyar i elaborar prototips d'aquests habitatges va ser el resultat del projecte interdisciplinari Després de la fi de Palafrugell, amb el qual el centre va explicar que els joves han treballat «el llegat del passat i de les civilitzacions que ens han precedit per entendre el món que habitem i projectar un futur més digne, més sostenible i amb més habitatge per a totes i tots».

Amb aquest treball, les noies i els nois de 2n d'ESO han fet el prototip d'un apartament sostenible, que els ha servit de base per estudiar qüestions com ara la tecnologia, la sostenibilitat, la manca d'espai a les ciutats o el malbaratament de recursos. Els estudiants han reflexionat i s'han plantejat preguntes sobre aquests temes, a partir de les quals han aportat idees i han buscat solucions. Pel que fa a la concreció del projecte, la seva execució ha comportat elaborar els dissenys, fer impressions en 3D i treballar els hologrames i la realitat augmentada.