Les mares de dia podran donar servei al seu domicili a infants en edat d'escolarització no obligatòria fora de l'horari lectiu i en pobles petits on no hi hagi una escola de segon cicle d'educació infantil. Aquesta és una de les principals novetats del projecte de decret que ultima Afers Socials i Famílies per desencallar la proposta i regular l'activitat. El nou projecte amplia a persones amb certificats de professionalitat la possibilitat d'exercir aquest servei, a banda dels titulats en educació. Així ho va explicar el secretari del Departament, Francesc Iglesies.

Iglesies va defensar que el valor d'aquesta normativa és «permetre i regular» una activitat que ja existeix i que s'ha d'entendre com a «complementària». Per això, entre altres aspectes, s'ha ampliat la possibilitat d'oferir el servei als infants d'entre 3 i 6 anys fora de l'horari lectiu i en municipis on no hi ha oferta d'educació infantil; és a dir, que han de sortir del poble per poder anar a l'escola.

Des del Departament, que ha recuperat el decret proposat per Dolors Bassa que no es va arribar a aprovar, es considera que l'activitat no substitueix l'escola bressol, ja que obre la porta a altres franges d'horaris i dies, amb condicions més flexibles. Per això, entén que no ha de ser una alternativa a les escoles bressol.

Pel que fa a l'espai, es manté el mínim de 70 metres quadrats. En el seu moment, la patronal de les escoles bressol es va oposar a regular l'activitat, però Iglesies va dir que ara «han entès perfectament» que no es regula cap centre, sinó una activitat al domicili particular d'una persona i afegeix «una eina més al servei de la conciliació».

Els requisits

El decret serveix, principalment, per fixar les condicions de les mares o els pares de dia. En el projecte es mantenen els requisits de titulació: ser graduats en Educació infantil, Pedagogia o Educació social; o tenir màsters en psicopedagogia, criança 0-3 o atenció sòcioeducativa; i la porta oberta per als titulats en grau superior d'Educació Infantil. Com a novetat, es vol permetre a persones amb certificat de professionalitat en direcció i coordinació d'activitats de lleure educatiu infantil i juvenil, i les que s'hagin format en criança a la llar -si és homologable pel Departament. Els titulars del servei hauran de presentar un projecte educatiu.

Pel que fa a les ràtios, el decret fixa un màxim de quatre infants a càrrec i estableix les circumstàncies excepcionals per acollir-ne cinc. Així, podran ampliar si el servei de criança del municipi rural no té llar d'infants, un supòsit que no es tenia en compte el 2017, i si cinc infants coincideixen només un màxim de dues hores al dia, hi ha germans al grup o tots tenen dos anys. Es regula que el temps d'estada dels infants ha de ser d'entre una i vuit hores diàries.

Les condicions de l'espai que demana el projecte de decret no presenten massa diferències. El pis ha de tenir almenys 70 metres quadrats i tres espais diferenciats per a les activitats de joc i vida quotidiana, la preparació dels aliments i la higiene.

El decret no preveu que les mares de dia cuinin els aliments dels infants que tenen al seu càrrec, però si preparar-los per donar-los als petits. Les famílies hauran de proporcionar el menjar i la mare de dia en garantirà la seva conservació, i per això hauran de tenir formació en seguretat alimentària i manipulació d'aliments.

Iglesies va justificar la necessitat de regular aquesta activitat amb el fet que l'associació de Llars de criança té al voltant de 200 sòcies i hi veu «unes ganes importants» de poder exercir la professió «amb seguretat jurídica».

La normativa s'ha desenvolupat tenint en compte els països europeus on ja funciona, com són Alemanya, Anglaterra, Escòcia o Noruega, i s'ha pres d'exemple la regulació de Navarra, on fa temps que es va estipular. Iglesies va definir el projecte de decret com a «regulació positiva» que s'ha encarat de la manera «més simplificada i menys burocratitzada».

Tot i no conèixer a fons el contingut del nou projecte de decret, des de l'associació Llars de Criança van manifestar «molta satisfacció» perquè es desencalli una normativa pendent des de fa més de dos anys. L'entitat va recordar que va néixer per regular aquest servei i garantir-ne la «qualitat» per «protegir els infants».