La CUP manté el seu rebuig a investir Artur Mas president català per evitar "retalladors i corruptes", en al·lusió a CDC, i perquè seria un "flac favor" al procés secessionista, a l'hora que descarta a curt termini una declaració unilateral d'independència després de la derrota en el "plebiscit" als resultats de les eleccions del 27S.

"És injust per a tota la gent que s'ha expressat en termes clarament independentistes parlar només de si Mas ha de ser el president", ha afirmat el número u de la CUP, Antonio Baños, en una roda de premsa de valoració dels resultats del 27S.

Baños també ha reconegut que els independentistes "no han guanyat el plebiscit" que plantejaven per a les eleccions d'ahir i per això ha descartat per ara una declaració unilateral d'independència, cosa que el partit defensava sempre que hi hagués una victòria secessionista en vots i escons.

La suma d'escons de les formacions independentistes (CUP I Junts pel Sí) és superior a la majoria absoluta (72), però els vots totals favorables a la secessió no va arribar per tres punts el 50%.

Baños ha admès que "no s'ha guanyat el plebiscit, però sí que hi ha un vot independentista majoritari", i ha assegurat que "cal recordar el cas de 'Catalunya Sí que es Pot' (ICV i Podem), que porten el dret a decidir i el procés constituent en el seu programa".

El número u de la CUP ha admès que "sense un mandat clar hi ha coses que no es poden fer i ara queden coses igual de trencadores, com posar en marxa un procés de transformació constituent", cosa per a la qual ha dit comptar amb Catalunya Sí que es pot.

Segons fonts de la CUP consultades per Efe, aquest procés constituent no inclouria una declaració unilateral d'independència i, per tant, el camí cap a una hipotètica secessió seria més lent que allò inicialment plantejat en els programes dels partits partidaris de la separació d'Espanya.

Baños ha assegurat que, gràcies a aquest "procés constituent" es podria veure "cap a on es decanten" els vots rebuts per Catalunya sí que és Pot, en al·lusió a la possibilitat que alguns dels seus diputats siguin partidaris de la independència.

Baños s'ha felicitat pels resultats aconseguits per la CUP, que ha més que triplicat els seus resultats de les eleccions catalanes del 2012, passant de 3 a 10 escons, dos dels quals són vitals per investir el nou president de la Generalitat.

La número dos del partit, Anna Gabriel, ha assegurat que l'acord entre Convergència i ERC perquè Mas renovi com a president de la Generalitat "no obliga la CUP" i ha avisat que "el procés (secessionista) no és una persona".

"No som fetitxistes d'Artur Mas", ha dit Gabriel, que ha demanat que qui lideri un eventual procés secessionista ha de ser algú "que no tingui res a veure amb etapes anteriors, amb les retallades, la corrupció i les privatitzacions".

"No ha canviat res de la campanya. No investirem Artur Mas, perquè el procés no és ell", ha insistit Gabriel, la formació del qual ha advocat sempre per una persona de "consens" al capdavant de la Generalitat.

Aquesta última idea l'ha reforçada també la número 4 de la formació, Gabriela Serra, que ha assegurat que la CUP "no formarà govern ni farà president algú que estigui involucrat amb les retallades i les privatitzacions".

Els vots de la CUP, formació d'esquerres anticapitalista, són indispensables perquè Mas sigui investit president de la Generalitat, perquè la suma de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP és de 63 diputats, un més dels que ha aconseguit Junts pel Sí, formació que té intenció de proposar l'actual cap de l'Executiu català en la investidura.

Per això, caldria que com a mínim dos diputats de la CUP votessin a favor de Mas, cosa que la formació ha promès en reiterades ocasions que no passarà i ho ha tornat a assegurar avui.

D'altra banda, Baños ha explicat que la CUP ha emplaçat Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot a entaular converses per pactar un pla de xoc contra la pobresa, cosa en què el partit independentista radical ha insistit molt durant la campanya electoral.

L'aritmètica parlamentària ha situat la CUP com la força imprescindible per a Junts pel Sí per proclamar el nou president, i res no garanteix a Artur Mas que sigui ell l'escollit.

"La legalitat espanyola pot ser desobeïda ja a partir d'ara mateix", va dir ahir Antoni Baños, candidat de la CUP, amb els resultats ja escrutats quasi al cent per cent, quan ja era evident que Junts pel Sí suma 62 escons, i la resta de forces, sense la CUP, 63 escons, de forma que no n'hi haurà prou amb l'abstenció de la CUP, sinó que caldran els seus vots per proclamar el nou president de Catalunya.

"La llei espanyola pot ja ser desobeïda en tots aquells aspectes que vagin en contra dels treballadors del país, desobeirem la norma que posa els bancs abans que les persones, desobeirem la llei Wert..."

Baños va garantir entre els crits d'independència de la militància que ara mateix començarà el que va definir com un "pla de xoc de rescat social" i va dir que això es tradueix en "zero desnonaments i que tots els catalans puguin menjar almenys tres àpats al dia".

"La república la farem digna, des d'ara mateix encetem un procés constituent no subordinat, popular i que apel·la a la majoria dels vots. La gent vol trecar l'statu quo que ens ha oprimit. El règim franquista que va instaurar la monarquia borbònica encara ens oprimeix".

Per la seva banda, Anna Gabriel, que serà diputada a la nova cambra, va dir ahir en declaracions a Catalunya Ràdio que Artur Mas "no és indispensable" per al procés i va apuntar la possibilitat "d'una presidenta". Gabriel va fer una dedicatòria a Ester Quintana, que va perdre un ull per una pilota de goma en una manifestació a Barcelona.