L'escriptor Eduardo Mendoza no veu raons per a la independència de Catalunya però preveu un «panorama ombrívol» per l'enfrontament entre els seus partidaris i qui no són independentistes, un conflicte al qual «no se li veu sortida», segons exposa en un assaig que va arribar ahir a les llibreries. Mendoza aboca en aquesta breu obra, que porta per títol «Qué está pasando en Cataluña» (Seix Barral) les seves reflexions «per qüestionar-nos les nostres idees, en lloc d'encongir-nos d'espatlles davant el prejudici, la negligència i la incomprensió», encara que, com diu en l'epíleg «potser ja és tard».

L'escriptor descriu l'actual panorama com a «ombrívol», sense sortida, entre d'altres coses, perquè «s'ha arribat molt lluny sense saber com ni per a què» i es pregunta si el succeït respon a «un pla rigorosament concebut (...) o a una esbojarrada improvisació, o a una combinació d'allò i allò altre».

L'escriptor pensa que «no hi ha raó pràctica» que justifiqui el desig d'independència de Catalu­nya, ja que no veu Espanya, «amb tot, com un mal país», i encara que podria ser millor, afegeix, dubta que «Catalunya, lliurada a les seves forces, es convertís en el paradís que anuncien els partidaris de la nova república».

«Moviment real»

Admet que «l'independentisme és un moviment real, que ha calat en amplis sectors de la població», després que durant molts anys fos cosa «d'individus aïllats, que pertanyien a la classe mitjana o alta.