El candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, vol "guanyar i governar" i aquest dijous ha exposat el seu full de ruta "per fer possible el canvi a Catalunya" i "redreçar el camí". En un acte amb aforament reduït davant de membres de la societat civil, Illa ha reclamat "passar pàgina del procés i tenir un bon govern" i ha apostat pel "diàleg, la negociació i els acords" i per millorar l'autogovern. Entre altres qüestions, Illa es compromet a impulsar un pla per "reconstruir el sistema sanitari", invertir per "reactivar l'economia" o "ser exigent" perquè l'Estat compleixi amb la inversió en infraestructures a Catalunya.

"Jo no em presento per treure un bon resultat o per mirar les coses des de la barrera", ha advertit Illa, que ha fet una crítica velada a Ciutadans dient que a Catalunya ja hi ha hagut "victòries estèrils que no han fet res després d'haver guanyar unes eleccions", en referència al 21-D, el 2017. El candidat vol ser l'alternativa als governs independentistes i encara "17 dies frenètics" de campanya electoral "per fer possible el canvi" amb "mà estesa" per sumar.

"Vull ser el pròxim president de la Generalitat", ha dit Illa a l'inici del seu discurs, en què ha combinat el català i el castellà, i amb el qual s'ha dedicat a exposar de manera detallada el que serà el seu full de ruta,. En aquest sentit s'ha fixat tres prioritats: la recuperació sanitària, l'econòmica i la social. I el que ha anomenat "un repte: passar pàgina del procés perquè torni Catalunya de la mà d'un bon govern".

El candidat de PSC ha dit que impulsarà "un acord pel retrobament", amb què aspira a "refer els pactes i els consensos bàsics entre catalans". "Només mitjançant el diàleg podem superar la paràlisi i avançar en el nostre autogovern", ha argumentat. Ha asseverat que "els llaços s'han trencat els darrers anys" i ha dit ser conscient que "costarà algun temps refer-los". Però ha insistit que cal "recuperar el camí del diàleg" perquè "ni l'immobilisme ni la unilateralitat duen enlloc". I ha reiterat que "l'avenç en clau federal segueix sent la via més viable políticament, més beneficiosa econòmicament i més justa socialment per Espanya i Catalunya".

El que fins aquest dimarts ha estat ministre de Sanitat ha afirmat que la seva prioritat més immediata serà la lluita contra la covid-19. Si és president, ha dit, aprovarà un pla nacional per a la reconstrucció del sistema sanitari a Catalunya, que creu que ha estat "maltractat" pels darrers Governs. D'altra banda, es proposa "corregir el rumb" i fer que Catalunya torni a ser la primera comunitat autònoma en PIB en els pròxims quatre anys. Illa confiarà en l'exportaveu del PSC i actual president d'AENA la vicepresidència econòmica de la Generalitat si guanya el 14-F. I ha garantit ajuts i interlocució amb els sectors més afectats per la pandèmia, com la restauració, l'oci nocturn, la cultura i el comerç.

Illa també es compromet a fer una aposta pel talent, per la ciència i l'educació. En aquest àmbit, ha remarcat que la immersió lingüística "va ser una gran aposta per a la convivència i perquè funcionés al país l'ascensor social" però que ara la "nova bretxa social" té a veure amb el domini de l'anglès. En altres àmbits, es conjura per millorar l'atenció a la dependència o reforçar amb més agents els Mossos d'Esquadra.

El PSC ha adaptat la seu del partit a Barcelona per acollir els actes de campanya i retransmetre'ls per 'streaming'. En aquesta ocasió, Illa ha fet el seu discurs davant de representants de sindicats, món econòmic i empresarial o cultural o provinents de l'àmbit de la recerca.

Entre els assistents hi havia Josep González (PIMEC); David Tornos (Foment del Treball); Camil Ros (UGT); Michela Albarello (CCOO Catalunya); Enric Botí (ONCE Catalunya); el periodista Xavier Sardà; Àngel Simón (AGBAR) o Jaume Malet (Cambra de Comerç dels EUA a Espanya). També Eva Granados, Teresa Cunillera, José Montilla; Matías Carnero, Rosa Culell, Jordi Hereu, Jaume Lanaspa, Juan José López Burniol i Marcel Prunera