El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va animar els espanyols i els catalans a «retirar» Mariano Rajoy i Artur Mas per haver encoratjat la «confrontació» des de Moncloa i la Generalitat i ser «la mateixa cara d'una mateixa moneda».

Sánchez va tancar la seva jornada de campanya a Barcelona amb un míting en el poliesportiu del barri de Bellvitge a l'Hospitalet de Llobregat, un dels feus del socialisme català, davant més de 1.200 persones, on el van acompanyar la candidata del PSC Carme Chacón i el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

Sánchez va subratllar que tant Mas com Rajoy tenen «problemes per ser investit president, volen sepultar els seus casos de corrupció i diluir el debat públic de les retallades».

«Els dos polítics amb aquest perfil són Rajoy i Mas, dues cares de la mateixa moneda, que és la que hem de bandejar a partir del 20 de desembre. S'assemblen més a la pesseta que a l'euro, perquè no tenen cap valor i hem de retirar-los ja», va sentenciar.

Sánchez va afirmar que el PSOE té la solució política per resoldre el problema de Catalunya, que «no és la independència, ni quedar-se com està, sinó modificar la forma de viure i ser a Espanya» a través de la revisió de la Carta Magna.

«Si sóc president, serà una de les meves principals tasques i preocupacions. Jo faré aquesta reforma constitucional perquè Catalunya es quedi en una Espanya millor i també en una Europa millor», va prometre.

Segons el candidat, el PSOE és «el millor garant d'una Espanya unida i en convivència», perquè, quan va governar, es va derrotar amb «diàleg i democràcia» el pla sobiranista del exlehendakari Juan José Ibarretxe i no va haver-hi cap declaració independentista a Catalunya.

Contra l´immobilisme

Enfront del «immobilisme» de Rajoy, el «rupturisme» de Mas i el referèndum d'autodeterminació de Podem, «que significa el triomf del fracàs polític», Sánchez va defensar una consulta en la qual els catalans i espanyols votin la reforma constitucional.

Si arriba a la Moncloa, també es va comprometre a «millorar el finançament per a Catalunya» en la legislatura vinent, a més de «despenjar el telèfon» i cridar al president de la Generalitat per desembussar la situació de «bloqueig» actual. «Cal derrocar molts dels murs construïts per la dreta catalana i l'espanyola», va remarcar.

Com ja havia dit al matí a Barcelona, quan va allargar la mà a Ciutadans, Podem i altres partits a forjar un «programa comú», si el PSOE guanya Rajoy, Sánchez va insistir que el seu partit «és l'únic que pot portar el canvi».