El candidat d'En Comú Podem a les eleccions, Xavier Domènech, va assegurar que el seu grup al Congrés dels Diputats no estarà subordinat a Podem i que no faran com el PSC amb el PSOE. «La nostra relació amb Podem no és com la del PSC i PSOE, sinó que està feta des de la fraternitat, solidaritat i plena sobirania. És el vell somni d'una esquerra nacional catalana que tenia Maragall i que mai es va realitzar», va dir. En un acte electoral a Tàrrega, Domènech va afirmar que votar a les Terres de Lleida a un diputat del PSC és «votar a un diputat que es perdrà dins del PSOE i no defensarà aquestes terres perquè no tindran grup parlamentari».

En la seva intervenció, Domènech va fer èmfasi en que la relació entre Podem i En Comú Podem no serà la mateixa que entre PSC i PSOE. «És una relació que hem establert amb Podem a l'Estat, amb Compromís a València i amb A Marea a Galícia de plena sobirania, d'aliança dins de la fraternitat, les lluites conjuntes, des del reconeixement de les diferències i tenim projectes conjunts i des de la plena sobirania sense cap mena de subordinació».

En aquest sentit, va ressaltar que «no seran el PSC-PSOE. Som una altra cosa perquè reconeixem la tradició de Salvador Seguí i Lluís Companys».

Va recalcar que votar a les Terres de Lleida a un diputat del PSC és «votar a un diputat que es perdrà dins del PSOE i no defensarà aquestes terres perquè no tindran grup parlamentari».

Per altra banda, Domènech va apuntar que «alguns diuen que el 20 de desembre no serveix per res i no se sap perquè si presenten. Diuen que no es pot aconseguir un referèndum però aniran a negociar la independència, cosa que és paradoxal». En aquest sentit, va remarcar que «és més fàcil aconseguir un referèndum i és més democràtic que no pas negociar la independència que serà més complicada de fer".

Per altra part, el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va reclamar la derogació de la llei Wert i el final de les retallades que «des del 2009 han propiciat que s'hagin deixat d'invertir 7.000 milions d'euros en educació».

En Comú Podem, va comentar Domènech, aposta clarament per l'educació pública, maltractada per «unes retallades reiterades i un ministre terrible, José Ignacio Wert que, amb la seva llei, va optar per augmentar la ràtio d'alumnes per aula, per afavorir l'escola religiosa, que separa els seus alumnes per gèneres, i per l'escola que separa també per raons econòmiques».

Davant aquest panorama, la formació de confluència de l'esquerra defensa «un augment de la inversió pública que arribi al 5,6% del PIB, superior a l'actual 4,5%, és a dir que ens acosti als estàndards europeus», va assenyalar Domènech.

També aposta «per una llei educativa, que parteixi de la pròpia comunitat educativa; per caminar cap a la gratuïtat de tot el sistema educatiu públic, acompanyat per un pla de beques i ajudes reals; i per un pla estatal que ajudi a les CCAA i els ajuntaments en el tema de les beques menjador, i ho fem perquè, per exemple, a Catalunya hi ha un 32% dels nens que viuen amb risc d'exclusió social».

Considera Domènech que «el programa d'educació de Ciutadans empitjora en tots els sentits el del PP, per la seva obsessió que a Catalunya hi ha un problema lingüístic, quan en realitat és un model d'èxit».