Comencen a estar penedits d'haver-se ajuntat amb CDC per les eleccions catalanes?

No n'estem penedits. Vam decidir fer una candidatura unitària perquè havíem de sumar forces i a més era el crit ciutadà en aquell moment. Encantats d'haver obtingut 62 diputats, a més.

M'està dient que si hi hagués de nou eleccions a Catalunya, és partidària de repetir aliança?

S'hauria de valorar demoscòpicament, mirar estratègies, fer estudis, analitzar-ho bé... Crec que, igual que en el cas de les eleccions espanyoles, l'important seria assolir el màxim possible de sufragis per la sobirania del país. De la mateixa manera que el setembre es va pensar que junts en sumaríem més, ara s'ha pensat que per separat n'obtindríem més. És absolutament improbable que el març hi hagi noves eleccions a Catalunya perquè d'aquí a molts pocs dies hi haurà acord, està del tot madurat. Però si n'hi hagués, hauríem de valorar com seríem més forts.

Aleshores en aquestes eleccions per què algú hauria de votar ERC i no DiLL? Hi ha alguna diferència?

Perquè nosaltres som la garantia absoluta que mai tirarem enrere. No dic que Convergència no sigui la garantia, però nosaltres som l'absoluta. Per part nostra tot són passos endavant, cap al costat i menys encara enrere.

Democràcia i Llibertat va a Madrid a negociar un referèndum amb l'Estat. ERC també?

No hi anem a negociar cap referèndum, ja ens l'han negat setze vegades. Setze cops de porta als nassos. El referèndum ja el vam fer el 27 de setembre, i el vam guanyar. A Madrid hi anem a defensar la dignitat dels catalans i catalanes que ens van donar aquest mandat democràtic inequívoc a les urnes.

Però potser hi ha canvi de govern. No intentarien negociar un referèndum?

Nosaltres pensem que ja hem passat de pantalla i que això que em diu és impossible. Home, si el primer dia que arribem a Madrid ens diuen que ens deixaran votar de manera pactada, no els direm que no. Però estem en una altra esfera, tenim pressa. Volem construir la república catalana, perquè al nostre país hi ha una emergència social de primer ordre, la factura de les desigualtats socials és molt cara i el que hem de fer és anar per feina i deixar d'esperar algun gest per part de qualsevol dels possibles governs espanyols.

Són ben rebuts al Congrés els diputats d'ERC?

A Madrid sempre hem sigut els separatistes, els diputats espanyols sempre han tingut claríssim que volem la llibertat política del nostre país, no els ha sorprès mai. Han viscut més bel·ligerància els de CiU, perquè eren els amics que una vegada pactaven amb uns, una altra amb els altres, i en el moment que han canviat les tornes els han deixat sorpresos. Per això és més fàcil que personalment ens hi enten?guem nosaltres, ja que som coherents.

Quant temps pensa que serà diputada?

Divuit mesos. I si poden ser quinze, quinze. El temps indispensable perquè es constitueixi la república catalana.

I si els partits no sobiranistes guanyen a Catalunya en aquestes eleccions?

No passaria res, el procés l'estem fent a Catalunya. Ara bé, seria perdre la batalla en un front, perquè el seu relat a Madrid seria diferent del nostre. És imprescindible que els independentistes anem a Madrid musculats, és important aprofitar la plataforma que suposa la cambra baixa per explicar-nos, tant als espanyols com als catalans que no consumeixen TV3.

Hauríem d'explicar a Rajoy que per defugir els debats dignament el millor és anar de número 4?

(Riu) Qualsevol candidat de qualsevol partit hauria d'aprofitar tots els debats, que són una oportunitat de donar a conèixer les propostes.

Es jugaria la presó per la independència?

El poble català va expressar clarament el que volia. Si surto diputada seré la seva representant, per tant defensaré les meves idees representi el que representi.

Mentre no arriba la independència, ERC participarà en els debats de política espanyola al Congrés?

És evident que si hi ha una coalició de govern que vol derogar per exemple la reforma laboral, hi votarem a favor. I si algú vol acabar amb els oligopolis de les elèctriques, el mateix. Mentre siguem allà ajudarem en el que puguem el poble espanyol. Ajudarem a tornar construir l'estat del benestar que en pocs mesos s'ha carregat el PP.

Tothom ha de poder desobeir les lleis que consideri injustes?

Tothom no. Però si una la desobeeix la majoria, és que probablement la llei no està ben feta.

Què li fa pensar que en una Catalunya independent hi hauria menys corrupció?

Que farem una cosa nova, una cosa molt gran, una cosa que ens brinda noves oportunitats. És molt més fàcil aconseguir corrupció zero començant de nou. El que és impossible és aconseguir-la a l'Estat espanyol tal com està muntat ara.