El cap de llista d'ERC al Congrés a les eleccions del 26-J, Gabriel Rufián, considera que "una de les canallades més grans" que han dut a terme les institucions espanyoles i el govern del PP és "fer fora de casa la gent a puntades de peu". En un acte sobre habitatge a Badalona, el candidat dels republicans va assegurar que a la república catalana "hi haurà zero desnonaments". S'hi va comprometre no "per ser millors" sinó perquè pretenen ser "decents".

A preguntes dels veïns que l'escoltaven, Rufián va admetre que la gent "no menja de pàtries ni banderes". De fet, va explicar que l'independentisme és un estat polític "transitori" i es va definir d'esquerres i republicà. "No volem canviar una bandera per una altra sinó canviar-ho tot". "No ens volem separar de ningú, el sol sortirà igualment, volem seguir convivint però diferent, no renunciar a cap identitat sinó sumar-ne una més".

El cap de llista dels republicans es va queixar dels 500.000 desnonaments i dels 120 de diaris que es produeixen a l'Estat i va assegurar que es fan seves les reivindicacions de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i mesures com un parc d'habitatge social, que s'aturin els desnonaments o que es garanteixin els subministraments a les famílies més vulnerables.

Rufián va posar en dubte que el PP sigui "popular", que el PSOE sigui "obrer i socialista", que C's siguin "ciutadans" i que a Podem "puguin". "La gent no menja de pàtries ni banderes, no volem canviar una bandera per una altra sinó per canviar-ho tot, perquè no podíem més i ho podíem tot".