Podem no vol convertir el referèndum a Catalunya en un obstacle en les futures negociacions per formar Govern i, tot i que manté la seva proposta, aposta per tractar-la en paral·lel en un espai de diàleg desvinculat de les converses per arribar a un pacte de Govern. D'aquesta manera, fonts de la direcció de Podem van confirmar que estarien disposats a negociar la seva proposta que se celebri un referèndum perquè els catalans decideixin l'encaix que volen tenir a Espanya al marge de les converses que s'obrin entre les forces polítiques per aconseguir govern. Es tractaria de deslligar els dos assumptes, el que en certa manera podria facilitar l'acord de govern que Podem creu que hauria de tancar-se abans de l'agost.

Així, el referèndum a Catalunya, que rebutgen els socialistes, no seria un element que pugui obstruir aquestes negociacions que s'han d'obrir després de les eleccions del proper diumenge, i que tots els partits creuen que haurien de conduir a un acord en un temps breu. El referèndum a Catalunya s'ha convertit en aquest esprint final de la campanya en un nou motiu de discussió entre el PSOE i Podem, després que el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, assegurés que no donaria suport a Pablo Iglesias com a president si no abandonava la seva proposta d'autodeterminació.

En aquest sentit, el líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, va advertir que no renunciarà «a priori» al referèndum a Catalunya per ser la «millor» solució, però va assegurar que està disposat a escoltar el PSOE, sempre que es «mogui» i canviï la seva proposta. «La nostra proposta és el referèndum, però estem disposats a parlar amb tothom sense línies vermelles», va afirmar Iglesias a la Ser, on va destacar que en les negociacions s'han de «moure tots i, el PSOE, també», va aclarir.

Segons el candidat de Units Podem, el plantejament del PSOE sobre el model federal «no és una proposta, és un anacronisme» i va destacar que «plantejar ara el mateix que fa vuit anys no és sensat». Segons la seva opinió, si llavors «la reforma que va proposar José Luis Rodríguez Zapatero no hagués estat aturada» pel Tribunal Constitucional, la situació actual seria diferent, però va afegir que «hi ha una realitat a Catalunya que fa que solucions viables en altres moments potser no ho siguin ara».

Per part seva, el secretari general i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va acusar el líder de Podem d'estar enganyant la gent amb el referèndum de Catalunya en dir en un lloc que és una línia vermella i en d'altres que està disposat a negociar-lo. «Li dic a Iglesias que davant del dret d'autodeterminació que ell defensa, els socialistes defensem el dret a conviure units en la diversitat. Tots els socialistes defensem el mateix», va destacar.

Per a Sánchez, «la nova política és a dir les coses clares, anar de cara i no amagar cap carta a la butxaca». També va retreure a Iglesias que no digui la veritat amb el seu pla econòmic, que preveu un augment de la despesa pública de 60.000 milions.

Crida als «moderats»

El president en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, va fer una crida als «moderats catalans» perquè facin front a un independentisme «condemnat al més estèril dels fracassos», i va allargar la mà al Govern per a un diàleg en el marc de les lleis, sempre que sigui «recíproc». Rajoy va protagonitzar un esmorzar-col·loqui a Barcelona en el qual va assenylar que «vull animar els moderats catalans, els que estan per complir les lleis i per l'entesa, perquè reprenguin la iniciativa que fa molt temps els han arrabassat els radicals, els rupturistes i els antisistema».

Perquè, segons el seu parer, «els que van contracorrent de la Història i el projecte europeu s'entesten en la separació i la divisió, i ho fan a més cavalcant sobre l'antipolítica i extremismes, estan condemnats al més estèril dels fracassos. I pactar amb radicals té un preu per a l'economia, l'estabilitat i la convivència».