El barri de Sant Narcís de Girona s'ha de dinamitzar després d'haver estat vuit anys afectat per les obres del TAV, i per fer-ho cal tirar endavant un pla especial que l'Ajuntament ja ha perfilat però que s'haurà d'aprovar i desenvolupar durant els propers quatre anys. En aquest punt van estar més o menys d'acord -amb matisos- la majoria dels partits que van participar en el debat organitzar ahir per l'associació de veïns, però la clau és: com fer-ho? I aquí sí que s'obre un ventall de propostes.

L'actuació més immediata és l'acabament de les obres de la llosa del parc Central, fet que tant Carles Puigdemont (CiU) com Concepció Veray (PP) van situar per a finals d'any. Per a l'actual alcalde i candidat a la reelecció, amb la nova estació del TAV, a tota la zona del parc Central i al barri de Sant Narcís s'està dibuixant "la nova centralitat de Girona". Per això, va explicar que el Pla Especial que estan impulsant comptarà amb un procés participatiu igual que el de la Devesa, i que abordarà qüestions com la remodelació de l'avinguda Sant Narcís, la dinamització de la plaça de la Comtessa Ermessenda i el nou pavelló de l'escola Cassià Costal, entre altres.

La candidata del PSC, Sílvia Paneque, també va defensar que cal un Pla Especial per al barri "com a mesura de retorn pel sacrifici patit durant les obres del TAV". Les seves mesures es van centrar bàsicament en la necessitat de generar ocupació, i per això va proposar taxes d'obertura zero i la rebaixa de l'IBI per fer més àgil l'obertura de nous negocis; així com la bonificació als propietaris que tinguin locals buits perquè els ofereixin amb un lloguer "tou".

Des del PP, Concepció Veray va retreure al govern de CiU que no hagi celebrat el ple monogràfic que havien acordat partits, veïns i comerciants del barri. Després d'admetre que les obres de reposició de la llosa han anat amb retard, va assenyalar que ara cal solventar tots els problemes pendents. Pel que fa al parc Central, va assegurar que els usos s'han de definir conjuntament amb els veïns, igual que s'ha de fer amb l'ús de la part de sota el viaducte.

La cap de llista de la CUP, Laia Pèlach, va indicar que el seu model de ciutat implica "l'anella dels barris", és a dir, deixar de banda el model radial i connectar els diferents barris de l'entorn. Pel que fa les obres del TAV, va exigir que es faci una auditoria i s'assumeixin les responsabilitats que corresponguin, i va defensar que el pla especial és "urgent".

L'ecosocialista Eugènia Pascual, per la seva banda, va posar va indicar que el primer és garantir que tothom pugui menjar, tenir un sostre i desenvolupar el seu projecte de vida. També va considerar que Sant Narcís ha de poder lluir com una ciutat-jardí ben cuidada, fet que serviria per descentralitzar el turisme i el comerç.

Des d'ERC, Maria Mercè Roca va lamentar que durant les obres del TAV els veïns "s'han sentit sols" i no se'ls ha prestat l'atenció que mereixien, i es va comprometre a dinamitzar el barri, ajudar a les persones i facilitar a l'associació de veïns un local a prop de la plaça Empúries. També va reivindicar més vigilància.

La representant de Ciutadans, Miriam Pujola, va assegurar que han de ser els veïns els que decideixin què és millor per al seu barri. Finalment, Xavier Villarreal, de Compromís, va demanar que es dinamitzin els carrers i el comerç, però va advertir que, perquè sigui possible, cal que totes les veus siguin escoltades.