El primer ministre britànic, Gordon Brown, té molta pressa i, segons es desprèn de les declaracions efectuades en la seva gira per Pròxim Orient recollides pel diari britànic The Times, poca fe. Pressa perquè es produeixi el relleu en la presidència dels Estats Units, un país que, va dir, "ha de seguir exercint el seu lideratge vital" en la crisi financera, i una fe escassa en la capacitat de George W. Bush de contribuir a redreçar l'economia en els dos mesos que li queden de mandat.

En un discurs pronunciat en la inauguració de la Conferència Internacional del Petroli, que se celebra a Abu Dhabi (Unió dels Emirats Àrabs), Brown va demanar que el proper president dels EUA demostri el seu lideratge i no esperi fins a la presa de possessió (el gener del 2009) per intervenir en els assumptes econòmics.

Aquesta postura, que és interpretada per The Times com una forma de suggerir que Obama o McCain haurien de participar d'alguna manera en la cimera del G-20, ve a dir que el lideratge dels Estats Units és tan important que no es pot delegar en Bush -debilitat per a bona part de la comunitat internacional- per exercir la representació del seu país en els grans fòrums mundials.

En un altre ordre de coses, diversos polítics espanyols es van pronunciar sobre aquestes apassionants eleccions als Estats Units. Així, el president de CiU, Artur Mas, va ser entrevistat ahir en el programa The World, que emet l'emissora de ràdio de la BBC i la ràdio pública dels Estats Units Public Radio WGBH, i va assegurar que Barack Obama ja ha canviat la política nord-americana amb només ser candidat i estar millor situat per guanyar.

Mas va expressar el seu suport a Obama i als demòcrates perquè són "més propers" a Europa i a Catalunya. Segons ell, el president actual, George Bush, ha comès "molts errors", i si el senador per Illinois guanya les eleccions, "serà una mica més lliure per canviar la política exterior dels Estats Units, i serà més favorable a Europa i a Catalunya".

Palin fa "por"

Per la seva part, el portaveu del PP a la Comissió d'Afers Estrangers del Congrés, Gustavo de Arístegui, va confessar que que "si fos americà no votaria" el candidat republicà, John McCain, perquè la seva número dos, Sarah Palin, li fa "por" i s'ha convertit en "un llast" per al Partit Republicà. Paral·lelament, la secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, va afirmar que Espanya i els Estats Units "seguiran mantenint bones relacions independentment dels resultats electorals".

Finalment, l'artista cubà-novaiorquès Jorge Rodríguez Gerada ha creat la cara d'Obama a la platja del Fòrum de Barcelona, un gegantí retrat fet de sorra que porta per títol Expectació.