El president electe dels EUA, Barack Obama, va assegurar ahir que la recessió que viuen els Estats Units "podria durar anys" si no s'adopten mesures com el pla de recuperació que proposa, valorat en uns 775.000 milions de dòlars. En un discurs a la Universitat George Mason a Fairfax (Virginia), Obama va afirmar que si no s'adopten "mesures dràstiques" l'índex de desocupació podria superar el 10 per cent i l'economia podria registrar una pèrdua d'ingressos d'aproximadament un bilió de dòlars.

El pla de recuperació econòmica "ha de començar avui mateix", va explicar el president electe, que assumirà el poder el proper 20 de gener. L'equip d'Obama valora aquest pla, que ha de ser aprovat pel Congrés, entre els 675.000 i els 775.000 milions de dòlars (492.800 i 565.800 milions d'euros), però el president electe va insistir que "no es tracta d'un programa d'obres públiques".

"Es tracta d'un pla que reconeix la paradoxa i la promesa d'aquest moment, que hi ha milions de nord-americans que volen trobar feina al mateix temps que hi ha molta feina per fer", va explicar el futur mandatari, que va prometre inversions en àrees com l'energia o l'educació.

Entre d'altres coses, va prometre "doblar la producció d'energia alternativa en els propers tres anys", modernitzar més del 75 per cent dels edificis federals i millorar l'eficiència energètica de dos milions de llars dels EUA. També es va comprometre a invertir perquè en un termini de cinc anys tots els historials mèdics dels nord-americans estiguin informatitzats, així com a equipar desenes de milers de centres educatius. "Farem més per equipar els EUA per a l'economia global", va indicar.

El pla també dedicarà una part a reduir impostos a les famílies treballadores o de classe mitjana, que podrien rebre reemborsaments de fins a mil dòlars en el proper exercici fiscal. Segons va indicar el president electe, "no hi ha cap dubte que el cost d'aquest pla serà considerable", i "està clar que augmentarà el dèficit pressupostari a curt termini", però les conseqüències de no fer res serien encara pitjors, va explicar el líder afroamericà.

Aznar es defensa

Per la seva part, l'expresident del Govern José María Aznar va respondre a les crítiques als seus comentaris sobre Obama, l'elecció del qual, segons va dir, suposa un "exotisme històric". "Només els qui tenen una obsessió malaltissa cap a la meva persona poden confondre el verdader sentit de les meves paraules i titllar-les de racistes", va assegurar en un comunicat emès ahir.

Aznar va al·ludir a un altre comunicat enviat pel vicesecretari general del PSOE, José Blanco, a qui acusa d'estar obsessionat amb ell. "He donat instruccions als meus advocats perquè estudiïn emprendre accions legals contra qui ha pretès injuriar-me amb aquestes manifestacions", va afegir l'expresident del Govern.