Israel va anunciar ahir una altra escalada en entrar en la tercera setmana la seva ofensiva a Gaza, on en les dues primeres ha causat prop de 830 morts i aquesta nit es van intensificar els bombardejos i es van registrar més matances de civils.

"Residents de la franja: pròximament l'Exèrcit d'Israel atacarà amb més intensitat els túnels, els arsenals i les activitats terroristes. Per a la seva seguretat i la de la seva famílies, allunyin-se dels elements terroristes", es llegeix en milers de fulls volants llançades per avions israelians sobre aquest territori palestí. Escrits en àrab, en els fulls volants es recorda que l'Exèrcit d'Israel va advertir amb el mateix mitjà fa dos dies els habitants de Rafah -a la frontera amb Egipte- que deixessin casa seva perquè la zona seria bombardejada, i que "els residents van atendre la instrucció i els civils no es van veure afectats pels combats".

La campanya preludia el que el comandament militar israelià qualifica de la "tercera fase" de l'operació Plom Fos, amb l'entrada en la franja de reservistes per estendre els atacs que després dels primers bombardejos aeris i navals van iniciar centenars de tancs i milers de soldats d'infanteria en la segona setmana d'ofensiva.

Aquesta "tercera fase" s'hauria obert la darrera nit amb forts bombardejos d'avions i d'unitats d'artilleria sobre diverses localitats del nord de la franja i que van costar la vida almenys a catorze persones i van causar ferides a més de quinze.

Encara que l'Exèrcit israelià havia permès aquesta setmana l'entrada d'ajuda humanitària per a la població civil els passos fronterers de Gaza van romandre ahir tancats per als combois d'auxili.

Segons va denunciar Chris Gunner, portaveu de l'agència de ?l'ONU per als refugiats, UNRWA, les autoritats militars israelianes van adoptar aquesta decisió per tractar-se d'un sàbat, la jornada santa i de descans del poble jueu.

L'UNRWA, que proveeix amb aliments a més de 900.000 persones del milió i mig d'habitants de la franja, pensava reprendre avui els seus combois després d'una aturada en les seves activitats de 24 hores per la mort d'un dels seus conductors dijous en un bombardeig israelià.

Però els camions que aquesta agència de l'ONU pretenia introduir amb ajuda a Gaza -en què la situació humanitària ja arriba a ser crítica-, no van poder lliurar la ?càrrega.