El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha obert diligències per investigar els possibles casos de tortura a quatre presos que van ser detinguts i conduïts a la presó de Guantánamo. Per a això reclamarà als Estats Units els documents que van ser desclassificats després de l'accés de Barack Obama a la presidència nord-americana. Els quatre presos que van denunciar tortures a la presó americana de Guantánamo són Hamed Abderraman Ahmed, de nacionalitat espanyola i que va viure a Girona; Lahcen Ikassrien, marroquí; Jamil Adullatif El Banna, palestí; i Omar Deghayes, d'origen libi. Davant aquestes sol·licituds, el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha obert diligències per investigar els presumptes maltractaments que van rebre a la presó situada en territori cubà.

La investigació del magistrat té com a objectiu "identificar" aquelles persones que suposadament van portar a terme les tortures descrites en l'acte, així com aquells que les van autoritzar i van encarregar-se de la custòdia dels detinguts, ja que podrien ser constitutives de delictes segons l'ordenament jurídic espanyol i la Comissió de Ginebra sobre el tracte a presoners de guerra.

Per la seva part, el diputat gironí de CiU Jordi Xuclà va defensar ahir que els delictes de tortures comesos a la base de Guantánamo els investigui la Cort Penal Internacional (CPI) i no l'Audiència Nacional. Xuclà va considerar que el principi de justícia universal l'ha d'exercir una instància internacional com la CPI, el primer tribunal permanent independent dedicat a jutjar els crims de guerra, de genocidi i contra la humanitat.

Finalment, el fiscal general dels Estats Units, Eric Holder, va afirmar que han identificat 30 presoners de Guantánamo que poden ser alliberats i que en qüestió de setmanes sol·licitaran als aliats que acullin els presos.