El vaixell Sakoba va ser segrestat dilluns per pirates quan pescava en aigües de l'Oceà Índic. L'embarcació és de Kènia -té la seva base a Mombasa- i el seu capità és un portuguès nacionalitzat espanyol i resident a Vigo, segons van confirmar fonts de l'empresa que comercialitza el peix de l'armadora del Sakoba i el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM). La informació de la que es disposa sobre el moment del segrest és confusa. El Govern no té previst convocar cap comitè de crisi pel segrest del pesquer -amb una tripulació de 16 persones-, ja que es tracta d'un vaixell kenià, però farà un "seguiment permanent" del cas i "col·laborarà en tot el que pugui" per al seu alliberament, segons van assenyalar fonts de la Vicepresidència. A més, el Ministeri d'Exteriors prestarà assistència consular al capità.

Andrew Mwangura, del Programa d'Assistència a Marins d'Àfrica Oriental, segueix molt de prop le passes de la pirateria en aquesta regió. Segons les seves explicacions, els corsaris van segrestar el vaixell amb bandera de Kènia davant de les costes de Somàlia, possiblement per usar-lo com a "vaixell d'abastament amb el qual llançar més atacs". Mwangura va explicar que un director de la companyia que opera el vaixell està viatjant ja a Kènia per negociar el seu alliberament. "El vaixell ha estat des de 2005 en aigües de Kènia i Tanzània. Porta molt temps aquí, amb bandera keniana i amb una llicència de pesca keniana", va aclarir.

En aquest sentit, l'empresa que comercialitza el peix de l'armadora va especificar que el segrest realment es va produir en aigües de Tanzània.

La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, que va coordinar les tasques per a l'alliberament de l'Alakrana, es va posar en contacte dilluns, quan es van tenir les primeres informacions sobre el segrest del vaixell, amb les ministres de Defensa, Carme Chacón, i de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, per recollir informació fidedigna sobre el cas.

La firma Sakald Pesca SL, amb base al port gallec d'O Berbés, importa directament el peix -peix espasa i tauró- que captura el Sakoba, propietat de l'armadora Africa East Deep Fishing, i només presta suport logístic vinculat a la comercialització. La comercialització a través d'aquesta empresa amb seu a la ciutat de Vigo va induir a una confusió inicial respecte a l'origen gallec de l'armador del vaixell.

Bandera de Kènia

Per la seva banda, Medi Ambient va assegurar que el vaixell segrestat no és espanyol "a cap efecte", ja que té bandera de Kènia i l'empresa armadora també procedeix de l'esmentat país. "És kenià amb caràcter general, no és un vaixell espanyol", van destacar fonts del departament que dirigeix Elena Espinosa.