La Guàrdia Civil va detenir a Bilbao quatre presumptes membres d'ETA que guardaven 200 quilograms d'explosius en una llotja, en el que ha estat el cop més important contra l'organització terrorista des que va declarar l'alto el foc el gener. Tots quatre formaven part d'un comando "legal" -no fitxat per la policia-, i s'investiga la seva participació, encara no se sap en quin grau, en l'assassinat de l'inspector de Policia Eduardo Puelles, l'última víctima mortal d'ETA al País Basc.

Els arrestats són la parella formada per Iñigo Zapirain Romano i Beatriz Etxebarria Caballero, als quals s'afegeixen Lorena López Díez -els tres arrestats a Bilbao- i Daniel Pastor Alonso, amb domicili a Bilbao però propietari d'una llotja a Galdakao on els guàrdies civils van trobar els 200 quilos d'explosius. A més, es van localitzar diverses armes -un subfusell i tres pistoles-, material per a la fabricació de bombes i tubs de PVC per a la construcció de llançagranades casolanes. També a l'habitatge en el qual resideix a Bilbao la parella formada per Iñigo Zapirain i Beatriz Etxebarria es van trobar explosius i materials per a la fabricació de bombes.

Ara, la Guàrdia Civil examinarà el material trobat, com les pistoles, per descobrir més sobre la possible relació dels detinguts amb els atemptats sense aclarir ocorreguts al País Basc i els seus "voltants", segons va explicar el vicepresident primer i ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Els investigadors consideren que aquest comando podria haver participat en l'atemptat contra l'inspector de Policia Eduardo Puelles, assassinat per ETA el 19 de juny de 2009 a Arrigorriaga (Biscaia), però el ministre va demanar prudència a l'hora de "posar nom" a les possibles accions terroristes d' aquest comando, perquè seria "prematur", ja que les investigacions estan en fase inicial.

Possibles atemptats

Els arrestats podrien haver participat en atemptats a Burgos i Cantàbria, ocorreguts en la mateixa època. L'atemptat més greu va destrossar la caserna de Burgos amb una furgoneta bomba i va causar 65 ferits, el 29 de juliol del mateix any, quaranta dies després de l'assassinat de Puelles.

En tot cas, la Guàrdia Civil sospita que el comando desarticulat ahir ja estava format quan Jurdan Martitegi i Arkaitz Goikoetxea Basabe van dinamitzar el complex Biscaia a començaments de 2007, seguint ordres del llavors cap de comandos d'ETA, Garikoitz Azpiazu Rubina, àlies Txeroki.

Rubalcaba va assegurar que "aquesta operació policial és la prova que la política antiterrorista del Govern no ha canviat ni una coma, perquè ETA no ha abandonat la violència ni ha dit adéu a les armes, i mentre no ho faci, seguirem detenint els seus membres fins que això acabi definitivament". Sortu no es va voler pronunciar sobre els arrestos.