L'atur va batre rècords al mes de febrer, també en l'àmbit sociològic. És el que més preocupa al 83,9 per cent dels espanyols, una xifra a la qual no s'arribava des de 1997. El Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) té un marge d'error d'entorn del 2 per cent i reflecteix també que la classe política es troba en el tercer lloc a la llista de problemes de l'Estat. "El Govern, els polítics i els partits" ocupen el setè lloc. En l'àmbit de la Justícia, un 82,6 per cent dels entrevistats pensa que les lleis afavoreixen uns per davant dels altres i el 77,4 per cent pensa que són necessaris procediments més àgils.

El febrer de 2011, la inquietud per la desocupació va arribar a xifres històriques. El mes de març del 2010, un 82,9 per cent dels ciutadans el situava com a problema prioritari i, 11 mesos més tard, el percentatge va créixer un punt. El 83,9 per cent dels espanyols està preocupat per l'atur, és a dir, que l'atur preocupa més ara que en els darrers 14 anys. Es tracta d'un nivell que es va superar l'abril de 1997 (87,6 per cent) i l'octubre d'aquell mateix any (85,3 per cent). En el decenni anterior, en concret, a mitjans dels 80, l'alarma va arribar al 94 per cent.

Els problemes en matèria econòmica intranquil·litzen el 51,6 per cent de la societat i se situen en el segon lloc. La xifra ha baixat des del mes de gener, quan va arribar al 53 per cent. La immigració es valora com a quart problema (12,6 per cent), la inseguretat ciutadana suposa el cinquè (9,4 per cent) i el terrorisme d'ETA va per darrere, amb un 5,6 per cent.

Pel que fa a la Justícia, un 82,6 per cent dels espanyols pensa que les lleis afavoreixen més uns que els altres, davant d'un 14,3 per cent que defensa que no és així. Un 48,6 afirma que els afavorits són els rics, seguits dels polítics (26 per cent), els poderosos (13,3, per cent) i els immigrants (12,7 per cent).

El 77,4 per cent dels ciutadans manté que fan falta procediments més àgils i, de fet, un 45,1 per cent considera que no val la pena iniciar processos judicials. Un 55,2 per cent pensa que es recorreria més als tribunals si fossin més ràpids, i un 49,7 per cent manté que es faria si els plets no fossin tan cars.

El funcionament de la Justícia a Espanya és "dolent" per al 36,7 per cent dels enquestats i "regular" per al 28,7 per cent. Un 51,8 per cent pensa que les coses no han canviat en els darrers tres o quatre anys i un 24 per cent té la impressió que han empitjorat.

L'optimisme del president

Per part seva, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, es va mostrar "convençut" al Congrés dels Diputats que les reformes posades en marxa pel Govern permetran que la recuperació de l'ocupació i "dades millors" comencin a veure's "a partir d'aquest mes amb tota seguretat". El líder del PP, Mariano Rajoy, li va replicar que és "impossible" creure en les seves paraules.